Обмислят помощи и за школите за изкуства

Ружа Райчева 27 август 2021 в 17:08 1518 0

Има голяма група хора, които не попадат в никакви мерки за помощ на културния сектор – собствениците на школи за изкуства. Тези хора са близо 20 000, заяви заместник-министърът на културата Весела Кондакова по време на изслушване в комисията по култура и медии в Народното събрание.

Според Кондакова те дисциплинирано са затворили школите си, но дават обратна връзка, че скоро ще започнат да стачкуват и ще спрат да се подчиняват.

На заседанието на комисията бяха поканени служебният финансов министър Асен Василев и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

Асен Василев коментира:

"До момента културните институти имат 2 мерки, които работят за всички предприятия: мярката 60/40 и проектът "Запази ме". 84 различни културни институти са запазили 1004 работни места. 6,4 милиона лева са раздадени от началото на годината по тези мерки", съобщи Василев. 

Мярката "Запази ме" позволява компенсация за не повече от 60 в рамките на 2020 година и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година за тези, които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

По думите на Асен Василев за финансова подкрепа на артисти-изпълнители в музикалния бранш, упражняващи свободни професии, са отпуснати общо 4,267 млн. лева общо. Остават още 2,8 млн., които не са използвани. 

"Има и постановление на Министерски съвет, което дава субсидия на артистите със сключен договор с дадената институция. Това обхваща институтите, занимаващи се със сценични изкуства – на среща с директорите стана ясно, че те имат нужда тази мярка да продължи", заяви финансовият министър.

Друг проблем е, че единствената подкрепа за артистите на свободна практика е за музикантите.

Народният представител от "Изправи се! Ние идваме" Мария Капон заяви, че трябва да се има предвид, че парите могат да бъдат лесно осигурени, но от Министерството на културата трябва да имат капацитета да разгледат всички тези 20 хиляди души и да вземат нужните мерки.

Членовете на комисията взеха решение да сформират специална работна група, която да работи до следващото заседание и да изчисти всички подробности около казуса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови