Областният на София забрани снимането на местата с бежанци от Украйна

Георги Ангелов 03 юни 2022 в 14:24 3364 1

Снимка БГНЕС

Областния управител на София Иван Кючуков

"С решение на областния управител Иван Кючуков се забранява всякакъв вид заснемане на местата, където са настанени бежанците от войната в Украйна намиращи се на територията на област София." Това прессъбщение бе изпратено от областната управа без да има каквито и да е други подробности.

От OFFNews изпратихме следните уточняващи въпроси: 

-На базата на какъв нормативен акт областния управител Иван Кючуков забранява всякакъв вид заснемане на местата, където са настанени бежанците?

- За кои места важи забраната, за настанените в държавни имоти или и в частни?

- Къде са настанени?

- Защо въобще е необходима тази забрана?

Отговорът който получихме не отговори на нито един от тях, но за сметка на това породи нови: 

"Всички заявки за отразяване на условията в местата за настаняване на бежанците от войната в Украйна, моля да отправяте на посочения мейл адрес – (мейл на областната управа).
С оглед на факта, че много от настанените хора там са майки с малки деца, ще осигурим часове, в които това ще бъде възможно.
Разчитаме на Вашето разбиране!"

След настояване да получим отговори на зададените въпроси, получихме следният отговор:

"Снимането не е забранено въз основа на нормативен акт, а въз основа на морален такъв. Молим за разбиране да не се нарушава спокойствието на украинските граждани, сред които има и деца, тъй като те са достатъчно травмирани."

Иван Кючуков е назначение от квотата на "Има такъв народ". Той се прочу, след като през април върна решението на Столичния общински съвет знамето на Украйна да бъде поставено върху сградата на общината. Флагът трябваше да остане там до края на войната в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ. Управителят атакува също решението алея в близост до руското посолство (между бул. „Драган Цанков” и оградата на сградата) да се нарича “Героите на Украйна”, а градинка отново близо до посолството да носи името „Борис Немцов”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови