Обама преименува най-високия връх в Северна Америка

OFFNews Последна промяна на 31 август 2015 в 10:01 6059 9

Американският президент Барак Обама ще смени името на най-високия връх в Северна Америка.

Това официално ще стане днес, когато държавният глава ще преименува високия 6168 метра връх от Маккинли на Денали. 

Той се намира в Аляска и получава името си в края на 19 век, когато златотърсач научил, че Уилям Маккинли е спечелил номинацията за кандидат-президент на републиканците. Местните хора обаче наричали върха Денали, или в превод на местен език "Високия", и не харесвали новото име.

Желанието им да се върне оригиналното наименование дълго време било блокирано от конгресмени, които искали да отдадат почит към 25-ия президент на Съединените щати. Мандатът му се помни с разширяването на териториите и колониите на страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2015 в 01:15

В Пуерто Рико до колкото знам имат доста автономия. Гражданите им са граждани на САЩ със всички права на такива. Нямат конгресмени и сенатори. До колкото знам от 2012-а след референдум, тече процес по приемането им като щат. Техния парламент е поискал от сената, конгрес аи президента на САЩ да ги приемат.....

Не знам защо след всяка статия се втървате да решавате проблемите на Чечня или Пуерто Рико....ако потърсите снимки и от двете места ще видите, че по-добре са си решили проблемите от нас. Казал е народа да се сборим първо с гредата в нашето око преди да заглеждаме треската в чуждото.

31.08 2015 в 23:45

Дива пуйка или пуек (браво за отлично избрания ник), повечето руски колонии, напр. Чечня получват доста по-голяма субсидия пропорционално на населението си и икономиката си, в сравнение с Американска Самоа или Пуерто Рико (което не е вече чак толкова рико).
Една по-обща вметка, навремето имаше комосолски секретарчета дето едновременно получаваха еякулация и диария при споменаването на СССР, явно днес някои изпадат в подобно състояние при трибуквието САЩ.

31.08 2015 в 20:36

Този връх винаги е бил известен сред алпинисти,катерачи и местни като Денали, гот е че са върнали оригиналното име.
Тва се едно Левски като беше Витоша или Ботев-Тракия, просто хората не го приемат...

31.08 2015 в 19:28

Рашка помпи нефт, газ, и копае диаманти от колониите си и парите потърат в Москва а как е при "колониите" на САЩ.


Puerto Rico - получава $4.2 милиарда субсидии на година федерална помощ
American Samoa - получава $120 милиона на година федерална помощ

Ако се поразровя още малко ще намеря и другите но не ми се занимава.
Чугунените глави на кремълофилите от факти не поемат.31.08 2015 в 15:29

ФАЩ се опитва да третира ЦЕЛИЯТ останал СВЯТ като свои "несамоуправляващи се територии" - иначе казано един вид "КОЛОНИИ".

Четвъртия хилядолетен райх насажда спрямо останалите народи типичната ТОТАЛИТАРНА ДОКТРИНА за "ограничения суверенитет".

Пиндосите се смятат за новата "ВИшА РАСА", а (в)сички останали - за untermenschen. Омерзен съм.

31.08 2015 в 13:58

А България? А нашите колонии? А най-високият ни връх, защо не носи името на най-успешния ни цар? Какво е това "Мусала"? Защо не е Симеон?

31.08 2015 в 13:51

Айде Колония да те просветим. Днес не се говори за колонии, а за несамоуправляващи се територии. В случая на САЩ това са Американска Самоа, Американските Вирджински острови и Гуам.
Исторически Пуерто Рико до 1952 има характеристиките на колония. Аляска и вероятно Хаваи също в определен период са били колонии, макар и да не са ползвали това име.
Зоната на Панамския Канал и няколко островни държави в Тихия океан са по особенни случаи, но имат някои от характеристиките на колонии.

31.08 2015 в 13:46

Колонии на САЩ - Филипините, Хаваите(първоначално), Пуерто Рико, Маршалски острови...

31.08 2015 в 11:21

OFF, погледнете последния ред от горния материал: "...и колониите на страната." Можете ли да посочите, какви колонии имат САЩ? А в миналото? Задачата е лесна - историята на САЩ обхваща по-малко от 250 години.