НС ще прекрати правомощията на трима депутати, Ще се обсъждат и нови промени в Изборния кодекс

OFFNews 08 ноември 2023 в 08:06 2064 0

Снимка БГНЕС

Парламентът днес ще прекрати пълномощията на трима народни представители, които са избрани за кметове на проведените местни избори. Това са Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България" и Калин Калапанков от "БСП за България", които са подали оставки.

Евгения Алексиева беше избрана за кмет на район "Панчарево" в София. Петър Куленски е новият кмет на Пазаржик, а Калин Калапанков - на Брезово.

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които се разглеждат по същество. От "БСП за България" предлагат депутатите да обсъдят днес на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване, от „Има такъв народ“ - промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а от „Възраждане“ искат парламентът да разгледа промени в Изборния кодекс, внесени от партията.

В петък се предвижда депутатите да обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката. Като втора точка парламентът ще разгледа проект на решение за отмяна на предишно решение на 44-ото Народно събрание от 2018 г. и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика