НС ще гласува кабинета ''Денков-Габриел'' на извънредно заседание утре

Йорданка Веселинова 05 юни 2023 в 13:31 4193 4

Снимка parliament.bg

Утре в 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, по време на което акад. Николай Денков ще бъде избран за премиер, заедно с предложените от него структура и състав на Министерски съвет.

По време на пленарното заседание, свикано от председателя на НС Росен Желязков, бъдещите ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел могат да представят програмната декларация и основните приоритети на кабинета.

В пленарна зала има две гласувания - за министър-председател и за структура и състав на Министерски съвет. За да бъдат избрани, са нужни поне 121 гласа. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с мнозинство от 132-ма депутати. Към момента "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП са обявили, че ще гласуват "против" този кабинет. Централното оперативно бюро на ДПС пък тепърва ще решава как да гласува. На този фон в петък се проведоха две лидерски срещи между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, на които главно действащо лице бе санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски. След края на първата среща Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да пречи за съставянето на кабинет. Това бе обрат в позицията му, тъй като три дни по-рано той заговори за "фашизъм" и прогнозира протести като тези от 1997 г.

Това ще е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната история на България. Освен това за първи път ще има и премиери на ротация. Заявката на първите две политически сили е кабинетът да работи поне 18 месеца - първите девет с премиер Денков и един вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел, като през вторите те ще се ротират. Към момента не е ясно какъв ресор ще си избере акад. Денков и кое министерство ще поеме. Не е ясно още кой ще поеме МВнР след като Габриел стане премиер.

Очаква се пред парламента да се проведат протести. По-рано днес "Левицата" проведе поредна малобройна акция срещу бъдещия кабинет. По-рано днес лидерът на "Възраждане" агитира във Фейсбук симпатизантите си да излязат пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

4

ob1

05.06 2023 в 17:42

6.6. - ден на скъсаната риза :)

-529

3

6екеr4о

05.06 2023 в 16:15

Крайно време е дупеТатите ни да се поразмърдат, да да се потрудят върху належащата законодателна рамка, а не да чакат ексцесии от вГъзраждане, включващо драскане, скубане, чупене на очила и други прийоми на женския бой!

И бюджет трябва, и максимално опростяване на процедурите по безвъзмездно предоставяне на цялата съвеЦка ръжда, която е на въоръжение у БА на УкраИна, а и на конституционно мнозинство се надявам!?!

1000

2

Victorinox30

05.06 2023 в 13:48

Ще престанете ли да внушавате, че Пеевски бил главното действащо лице?! Или искате да загубите не малка част от читателите си.

2550

1

alfakentavur

05.06 2023 в 13:35

Откакто Украйна освободи Херсон не съм се радвал така :)