НС отпусна 7,2 млн. долара за системи за сигурност за изтребителите F-16 Block 70 на Граф Игнатиево

Ружа Райчева 09 юни 2023 в 13:50 1149 0

F-16D Fighting Falcon Block 70

Снимка Архив

F-16D Fighting Falcon Block 70

Депутатите одобриха договор за ратификация за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70. Разходите по изграждането на тези системи са изцяло за наша сметка, а общата стойност на договора е 7 238 842 щатски долара.

От 183 гласували народни представители, "за" бяха 131, "против" - 52, въздържали се нямаше. Депутатите одобриха законопроекта за ратифициране директно на второ четене. Против гласуваха само парламентарните групи на "Възраждане" и БСП, като сред социалистите все пак имаше двама депутати, подкрепили законопроекта.

Договорът е подписан на 20 януари 2023 г. в Европейското командаване на САЩ и на 12 май 2023 г. в София. Плащанията по договора за разсрочени за петгодишен период. 

В договора за ратифициране е отбелязано, че при "извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или част на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия/артикули или изпълнението на отбранителни услуги".

От своя страна купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителни изделия/артикули или извършването на услуги по отбраната, но той носи отговорност за всички разходи вследствие на отмяната, пише още в законопроекта на МС.

Законът ще влезе в сила след обнародвaнето му в "Държавен вестник". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката