'Новото мнозинство' бойкотира ключовия проект за промени в Закона за обществените поръчки

Ружа Райчева 08 юли 2022 в 12:30 1539 0

a

Снимка OFFNews

a

ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" провалиха кворума на днешното заседание на парламентарната регионална комисия. По този начин те бойкотираха законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки, обявен за ключов от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Идеята е в Закона за обществените поръчки да се въведе услугата "Инжинеринг" в инвестиционния процес, която да съвместява извършването на строжа от началото до края на строителния процес с проучвателните или проектни дейности. В това е включено и изпълнението на всички видове инсталационно оборудване и окончателното завършване на работата по парцела до предаване на строежа на възложителя. 

В мотивите на законопроекта е посочено, че цели да се презицират случаите, при които строителният инвестиционен процес може да се изпълнява чрез инжинеринг, като се гантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол. 

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев заяви, че не разбира с какво този дневен ред "плаши новото мнозинство". Само още един човек бе нужен, за да има кворум и заседанието да може да се състои. 

"Очаквахме да дойде и представителят на ИТН, за мен това е абсолютно безотговорно", каза Ананиев и се извини на гостите. По думите му депутатите, които са членове на комисията, просто се разхождат в кулоарите и целенасочено провалят кворума. 

"Интересно ми е, ако трябваше да гласуваме за остатъка от парите, какво щеше да стане... Може да тестваме това другата седмица и да видим дали за пари ще се идва на работа", заяви Настимир Ананиев. 

Той каза, че се надява политическите партии, които провалиха заседанието, да понесат отговорността за това си поведение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови