Ново звено в МВР ще подава информация до ЕС за гражданите на трети страни, които идват у нас

OFFNews 11 ноември 2020 в 16:23 4377 0

Ново звено в министерство на вътрешните работи ще подава информация на ЕС за пътуванията, реши правителството днес. 

Звеното се създава в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и  ще е национална точка за контакт към "Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им" (ETIAS). 

ETIAS ще даде възможност за предварителни проверки и, ако е необходимо, отказ на разрешение за пътуване за гражданите на трети страни, освободени от изискването за виза, които пътуват към Шенгенското пространство.

Системата ще спомогне за подобряване на вътрешната сигурност, предотвратяване на незаконната имиграция, ограничаване на рисковете по отношение на общественото здраве и ще намали забавянията на границите чрез идентифициране на лицата, които могат да представляват риск, преди пристигането им на външните граници.

Гражданите от трети страни трябва получат разрешение за пътуване преди самото пътуване, като подадат заявление по електронен път.

Информацията, предоставена във всяко заявление ще бъде автоматично обработена и съпоставена с други бази данни на ЕС, за да се определи дали са налице основания да се откаже издаването на разрешение за пътуване.

Разрешението за пътуване ще бъде валидно за срок от три години или до изтичането на срока на валидност на документа за пътуване, регистриран при подаването на заявление.

Със същото решение от днес правителството обединява и две дирекции в МВР - дирекция "Координация и административно обслужване" и дирекция "Анализ и политики" са обединени в "Координация и информационно-аналитична дейност".

Към Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" са създадени дирекциите "Жандармерия" и "Специални операции и борба с тероризма".

Създадена е нова дейност за "Комуникационни и информационни системи" - оказване на експертна помощ при специализирани полицейски акции и при разследване на престъпления. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика