Новината за радиация от АЕЦ Козлодуй е фалшива, увери министърът на енергетиката

Около 500 000 души остават без ток, усилено се работи по отстраняване на проблемите по електроснабдителната мрежа, заяви Румен Радев

OFFNews 26 ноември 2023 в 18:38 1736 1

Министърът на енергетиката Румен Радев на брифинг

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Министърът на енергетиката Румен Радев на брифинг

Новините за повишен радиационен фон в района на атомната електроцентрална "Козлодуй" са неверни, увери енергийният министър Румен Радев. Към 17 часа всички проблеми в мрежата за високо напрежение са отстранени. Около 500 000 души обаче остават без ток заради проблеми в мрежата на средно и ниско напрежение. 

На извънреден брифинг в Министерството на енергетиката Румен Радев заяви, че ситуацията с мрежата на средно и ниско напрежение остава тежка заради тежката метеорологична обстановка. По думите му аварийните екипи работят усилено. 

"Категорично фалшива новина са твърденията за повишен радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство", увери министърът. 

Той обясни, че са били в западната електроразпределителна мрежа на 778 населени места има аварии, което са над 300 000 абонати. Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил.

В южната електроразпределителна мрежа населените места, останали на тъмно, са 55. Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково и Сливен.

В северната електроразпределителна мрежа има аварии на 779 места. Над 430 населени места са електрозахранени в рамките на днешния ден. Няма проблеми при газопреносните дружества, уточни министърът. 

Той съобщи, че в около 600 абонатни станции в "Топлофикация - София" има аварии. По думите му в по тях работят над 1000 служители на електроразпределителните дружества. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!