Новият посланик на САЩ у нас Кенет Мертен на среща в МВнР

OFFNews 07 април 2023 в 21:30 3323 0

Мертен

Снимка МВнР

Зам.-министър Велислава Петрова и посланик Кенет Мертен

Новият посланик на САЩ в София Кенет Мертен представи акредитивните си писма на зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ в условията на съществуващите регионални и глобални предизвикателства. В областта на отбраната и сигурността акцент е бил поставен върху съвместните усилия за откриването на потенциални решения за поддържане способностите на Българските военно-въздушни сили, съобщиха от МВнР.

Оценени са били усилията на страната ни за постигане на енергийна диверсификация чрез пускането в експлоатация на интерконектора България-Гърция, както и предприетите действия за диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и перспективата за изграждане на нови мощности.

Специално внимание е било отделено върху необходимостта от повишаване на свързаността и сътрудничеството в изграждането на транспортната инфраструктура в региона по оста Север-Юг, като част от укрепване на Източния фланг на НАТО.

Обсъден е бил и процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, като катализатор на необходимите вътрешни реформи в страната и положителен сигнал към останалите държави от региона.

Взаимодействието със САЩ за постигане на напредък в процеса на европейската интеграция на страните от Западни Балкани на основата на утвърдените критерии и постигнатите договорености също е било във фокуса на срещата.

По отношение на реконструкцията на Украйна, акцент е бил поставен върху намирането на устойчив подход, който да помогне за възстановяването на икономиката на страната, но без да се застрашават търговските връзки в региона.

Велислава Петрова е пожелала успех на посланик Мертен и е изразила увереност в по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения със Съединените американски щати във всички сфери на взаимен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови