Новият парламент ще работи, колкото трябва. Трифонов отново запази мълчание

Мика Зайкова откри 45-ия парламент, народните представители гласуват с вдигане на ръка

Георги А. Ангелов 15 април 2021 в 09:21 17049 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Най-възрастният депутат в 45-ото Народно събрание - Мика Зайкова от "Има такъв народ" - открива първото заседание на новия парламент

Точно в 9 часа тази сутрин икономическият експерт Мика Зайкова - депутат от "Има такъв народ" - откри първото пленарно заседание на 45-ия парламент. 

По настояване на няколко политически сили заседанията бяха върнати в старата сграда на парламента като символ на промяната и края на ерата на ГЕРБ. В залата все още не са монтирани устройствата за гласуване. За да провери кворума, Зайкова изчете от трибуната списъка с новите депутати.

"Неумолимият ход на времето и датата на раждане ми дадоха привилегията да открият заседанието. И дано да съм добра орисница", каза Мика Зайкова. Тя съобщи, че за съжаление поради заболяване патриарх Неофит не е в залата. Там са президентът и вицепрезидентът, президентът Росен Плевнелиев, главният мюфтия, посланици и др. официални гости.

Преди това всяка от шестте парламентарни групи получи своя стая в старата сграда на Народното събрание.

9:30 След като депутатите положиха клетва, първото решение на парламента беше за дистанционно (електронно) участие в заседанията на парламента, включително и полагане на клетва. То важи за всички болни от коронавирус или карантинирани. Предложението е от името на "Има такъв народ". Нямаше желаещи да се изказват. Работата на Мика Зайкова беше подпомогната от Ива Митева, бивш директор на правната дирекция на парламента, която даваше съвети от първия ред на парамента. Всички депутати бяха "ЗА". 

Слави Трифонов ("Има такъв народ"), Тодор Тодоров (ГЕРБ), Андрей Михайлов ("Има такъв народ"), Галя Бърдарска ("Има такъв народ") и  Халил Летифов (ДПС) положиха клетва чрез видеовръзка.

9:45 Илко Стоянов ("Има такъв народ") и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" са в пленарната зала без поставени маски, докато президентът Румен Радев чете обръщението си. 

9:58. "Това или е срам към народа и към вас, или е пренебрежение към вас и тази институция". Това заяви Мика Зайкова за това, че оставката на Бойко Борисов и кабинета е подадена по пощата.

"На 4 април българските граждани не казаха ГЕРБ трябва да я няма"

10:15 Победителят се поздравява. Но за това се иска освен възпитание, и политически опит. Това обяви в началото на изявлението си от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Десислава Атанасова.

Тя повтори казаното многократно от представители на партията – че ще предложат състав на правителство, а ако той не бъде приет, мандатът ще отиде при втората политическа сила. Атанасова посочи, че е добре дотогава избирателите да се запознаят с плановете за управление на тази партия.

Тя попита и дали следващите управляващи биха продължили политиките и реформите на ГЕРБ. „Омразата не гради, единствено може да дълбае пропасти в обществото“, каза Атанасова.

"На 4 април българските граждани не казаха ГЕРБ трябва да я няма", каза депутатката. Според нея посланието било друго – да се търсят общи решения. Според нея при служебен кабинет цената ще я платят всички граждани.

"Уважаеми колеги. Време е шоуто да приключи. За разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове. Политиката изисква смелост и решителност", каза на финала на изказването си и призова всички да си подадат ръка и да спазят девиза "Съединението прави силата". 

Тошко Йорданов: Няма нужда се се лъжем, че този парламент ще изкара 4 г.

10:30 “Имаме парламент, който е различен от всички. Той е различен, защото закъснява с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във власт. Има народни представители, които протестираха цяла година. Има депутати, които ядоха бой от полицията. Няма нужда да се лъжем че този парламент, ще изкара 4 години, ще работи толкова, колкото трябва", заяви заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това поставя една задача пред него - промяна в избирателния кодекс.

“Има няколко елементарни неща, които искат хората и този парламент е длъжен да направи, за да може всеки един гражданин, където и да се намира по света да упражни правото си на глас”, заяви Тошко Йорданов. Като задължителни промени той посочи: Отмяна на ограничението за секциите в чужбина, гласуване по пощата, 100 процента машинно гласуване, да се разпусне ЦИК и да се избере нов състав, да има видеонаблюдение.

Трябва да има и мажоритарни избори, но те се правят с мнозинство, а партията, която ги предлага няма такова, каза още той. Йорданов заяви, че още днес ще внесат промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии, за да може партийната субсидия да бъде 1 лв. на глас. 

ДПС ще подкрепят кабинет на трите нови партии, ако имат програма

10:50 Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така, започна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно”, обясни Карадайъ.

Смятаме, че макар и трудно, този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото Народно събрание. “Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите. Първо - план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост", каза още Карадайъ. Той добави и достойно членство в евроатлантическите структури.

Няма да гласуваме за коалиции на партии без ясна програма и срокове, заяви той.

ДБ: Освобождаване на Гешев и Цацаров, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата

"Това, което искат българските граждани, е законност, правила и здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска и свободна - идеалите, които са ни завещали възрожденците", заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него именно възстановяването на законността в България трябва да е приоритет.

"Във всички изказвания досега стана дума за въпроса, който тегне над това събрание - ще го бъде ли изобщо. Изглежда то ще свърши само част от това, което му беше поставено от българското общество, а именно да отстрани от длъжността Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС. Това не е малко", добави той.

Според Иванов народните представители трябва да си отговорят на въпроса - дали този парламент заслужава да съществува и какво може да свърши. Съпредседателят на ДБ изброи десет приоритета на Обединението, разделени на две групи.

Първата от тях е свързана с преодоляване на последствията от пандемичната криза.

"На първо място трябва да приложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите", заяви Христо Иванов.

Той подчерта, че като ключова задача, която стои пред България е да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж", обърна се той към ГЕРБ.

Иванов припомни, че "Демократична България" още миналата година са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но управляващите арогантно са пренебрегнали това предложение.

"Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия", обърна се Иванов към вицепремиера Томислав Дончев.

Той подчерта и че ДБ в никакъв случай няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

Според Иванов кризата на българската демокрация не започва с управлението на ГЕРБ, а е пуснало дълбоки основи, които се коренят в неизвършената декомунизация и лустрация.

Лидерът на "Да, България" припомни, че при последното си изказване от парламентарната трибуна е предупредил, че у нас се създава прокурорска република.

Той се обяви за конституционни промени, за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочно освобождаване на Висшия съдебен съвет, в който да остане малка парламентарна квота.

Изработили сме и събираме подписи за промени в конституцията, които целят да поставят главния прокурор под ясна парламентарна отчетност, не може повече да има център на власт в републиката, който не подлежи на отчетност, обяви Иванов.

"Считаме, че трябва да бъде въведена пряка конституционна жалба", добави той.

Иванов посочи и че ДБ вече е внесла промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратурата.

Това са институции, които се превърнаха в пример за избирателно прилагане на репресия. Трябва да имаме реформирана прокуратура и изчистен от корупция съд.

"КПКОНПИ също се превърна в бухалка. Затова искаме освобождаване и на Сотир Цацаров", каза още Христо Иванов.

Манолова започва с комисия за ревизия на управлението

11:20 “Мутрите - вън! Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението на страната, Това се отнася не само за главните мутри, но и тези, които ги обслужваха. Не може да ви се забрани подкрепа за партиите на протеста, но не си въобразявайте, че ще ги задушите в прегръдката си” , това заяви Мая Манолова в декларация от името на "Изправи се! Мутри вън!".

Манолова обяви, че партията ѝ внася решение за комисия по ревизията. “Ще покажем на хората всички мръсни тайни на задкулисието и ще ги дадем на правосъдието. Ще променим правилата така, че повече да е възможно управлението на правосъдието”, каза тя. Като други първи закони, които ще бъдат внесени веднага тя посочи промяна на Изборния кодекс - изцяло машинно гласуване, дистанционно гласуване в чужбина, активна регистрация, нов избирателен район за българите в чужбина. Тя се обяви за смяна на съставите на изборните комисии и за смяна в СЕМ и ръководството на БНТ, които - по думите ѝ - позволиха манипулации.

Нов ваксинационен план, в който предимство да имат старите и болните. Пряка финансова подкрепа за засегнатите от кризата предприятия, самоосигуряващи се, семейства и пенсионери, е друг приоритет на новата партия. Манолова обеща, че няма да има лов на вещици в администрацията.

“Калинките си ги вземете”, добави тя.

Манолова каза още, че парламента трябва да се върне в неговия дом, в който журналистите ще се движат свободно. Никой партиен лидер не си е позволявал да превръща НС в посмешище, както си позволи лидера на управляващата партия ГЕРБ- Бойко Борисов, каза още Манолова.

............................

За първото заседание депутатите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов пристигнаха в последната минута - с автобус. На слизане, те ръкопляскаха на протеста. 

Колегите им от "Зелено движение", част от "Демократична България", пък стигнаха до парламента със столичното метро.

Самият Трифонов не е в залата. В предните дни от екипа му съобщиха, че той е в карантина заради коронавирус. В залата има голям екран за дистанционна връзка.

Откриването на новия парламент бе съпроводено от протест отвън - няколко десетки души скандираха срещу ГЕРБ пред сградата на Народното събрание. В предната ѝ част има полицейски кордон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови