Кой ще е новият български еврокомисар: Възможно е да поделим енергетиката с Естония

OFFNews 09 юни 2023 в 11:31 7566 1

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на ПЕС

Следващият български еврокомисар би могъл да поеме ресор "Енергетика", ако той бъде разширен. Това заяви пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на ПЕС.

"Ние можем да договорим различен ресор и това е много добра възможност. Има ключови теми, по които България би могла да има доста сериозна роля, дори темата енергетика", каза тя.

По думите ѝ две малки държави биха могли да си поделят този ресор, без да се създадат сътресения в блока. В момента еврокомисарят по енергетика е излъчен от Естония.

"Има доста сериозен исторически шанс, в който в рамките на оставащата почти година и половина от мандата на ЕК – той приключва ноември 2024 г., България да заеме стабилна позиция."

Пенкова е на мнение, че България не може да поеме стария ресор на Мария Габриел, тъй като още с подаването на оставката ѝ той е бил преразпределен между двама еврокомисари.

Габриел подаде оставка на 15 май, когато взе първия проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. Преди това тя отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това бе втори мандат на българката - от 2017 до 2019 г. тя бе еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията "Юнкер".

Според Пенкова е важно как ще протекат преговорите с Европейската комисия. По думите ѝ е грешно да се започва с конкретни имена, а след това да им се търси подходящ ресор. Преди да бъде избран за еврокомисар, номинираният кандидат преминава през сериозен подбор и интервю, като едва след това би могъл да влезе в ЕК. Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича в края на следващата година. Очаква се председателката да се кандидатира за следващ мандат, като дори и да бъде одобрена, то кандидатите за еврокомисари преминават през същата процедура.

Вчера премиерът Николай Денков е провел телефонен разговор с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. След него стана ясно, че в следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови