Нов фронт: Валери Симеонов иска наказания в Столична община и Светия Синод

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2017 в 21:58 9924 2

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Вицепремиерът Валери Симеонов настоява за наказания в Столична община и Светия Синод заради "груб дипломатически гаф" към унгарска делегация, посетила София по случай Деня на българо-унгарското приятелство.

В личния си Facebook профил Симеонов описва подробно защо настоява за "административни санкции спрямо виновните служебни лица".

Публикуваме неговото изявление без редакторска намеса:

"Между 18 и 20 октомври 2017 г., делегация от Република Унгария, водена от г-н Миклош Шолтес, държавен секретар, включваща посланикът на Унгария у нас н.пр. Текла Харангозо, зам-председателят на унгарския парламент, г-жа Марта Матраи, министъра на земеделието, Шандор Фазекаш, председателят на Българското републиканско самоуправление, г-н Данчо Мусев, българският депутат в унгарския парламент, г-н Симеон Варга, както и група от 120 деца от Унгария, посети България.

Програмата включваше тържествено откриване на 20 октомври на паметна плоча на Св. Иван Рилски в храм „Св. София“, дарена от българската общност в Унгария. На събитието присъстваше вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов и други представители на изпълнителната и местна власт.

На 19 октомври, в навечерието преди събитието, часът на мероприятието беше променен от 11:00 на 09:30. Това предизвика сериозни затруднения, свързани с присъствието на официалните лица и невъзможност за своевременно оповестяване пред медиите.

Така и не бе дадено приемливо и разумно обяснение, което породи видимо разочарование сред унгарските ни партньори и постави осъществяването на официалното събитие пред реален риск от провал. Отсъстваха и част от предвидените преводачи, което също нагнети напрежение.

На поисканото от мен обяснение, от Столична община отговориха, че промяната е утвърдена предния ден, по искане на Св. Синод, въпреки че освещаването на плочата на Св. Иван Рилски бе уговорено преди повече от 4 месеца.

Изразявам острото си несъгласие с грубия дипломатически гаф и отношението, което Св. Синод и Столична община показаха към унгарската делегация, посетила България по случай Деня на българо-унгарското приятелство.

Още по-позорно беше отсъствието на представител на Столична община при откриването на Фестивала на унгарските уникати в градината пред Народния театър от 15:00 ч. в петък, 20 октомври, когато всички гореизброени лица чакаха някой да открие форума. Тъй като, такъв не се появи 20 минути, бях принуден да изляза и да изпълня този ангажимент от името на неимоверно заетата с височайши дела Столична община.

Припомням, че унгарската държава поддържа политически и финансово всички мероприятия на българската общност, като по този начин демонстрира изключителното си уважение към Република България.

В нарочни писма до Столична община и Св. Синод настоявам за административни санкции спрямо виновните служебни лица."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови