Нов държавен орган ще бори катастрофите на пътя

OFFNews Последна промяна на 29 август 2018 в 13:25 7639 9

Нов държавен орган ще бъде създаден специално да следи за безопасността по пътищата, за да бъдат избегнати тежки инциденти като този край Своге.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след като министрите, ресорни институции и представители на Института по пътна безопасност обсъдиха каква да бъде превенцията срещу подобни трагедии.

"Дискутирахме как трябва да се промени целият корпус на държавното управление по темата пътна безопасност. Всички сме единодушни, че промяна трябва. Това, което взехме като принципно решение днес: всички служби и функции, които имат отношение по темата - които се намират в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на транспорта, в Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура", други ведомства, вкл. и МОН, да се консолидират в една структура с преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност", каза Дончев.

По думите му по този начин ще се избегне "типичното, особено в критична ситуация, разделяне на отговорностите" и няма да изниква въпросът кое от всички ведомства е най-отговорно за нередности и инциденти.

"Логиката не е да изземем функции. Бързам да кажа, че КАТ си остава в МВР. Това ще е звено, което да упражнява силен контрол по отношение на всички останали държавни служби", обясни още Дончев. 

Той добави, че това ще бъде изцяло нова структура с концентриране на правомощия. Новото звено - държавна агенция или комисия- няма да бъде на подчинение на нито едно министерство, а вероятно директно на Министерския съвет.

Разговори за създаването на контролния орган започват днес. За него няма да бъдат откривани нови щатни бройки, ще се ползват специалисти за сметка на ресорните ведомства, уточни вицепремиерът.

Богдан Милков от Института по пътна безопасност приветства стъпката и каза, че проблемът с ПТП-тата не е политически, но може да бъде разрешен с политически средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7519

9

d0ni

29.08 2018 в 22:26

Ами да закриваме КАТ тогава? Дай понеже някой не си върши работа да създаваме още държавна администрация.

7671

8

безпартийна

29.08 2018 в 19:36

Понеже отговорните институции не си вършат работата, сега ще направим нова отговорна институция да отговаря за отговорните институции. Това е някакъв абсурд.

9507

7

ВИЦ!!!
Тия които са на 100% виновни за състоянието на инфраструктората (на тоя балатум продължават убедено да му казват асфалт?!), прилагането на законите (са кво праим

13355

6

aviatora

29.08 2018 в 17:31

ОСТАВКА НА МУТРЕНСКО–ПРЕСТЪПНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

4000

4

narisuvan

29.08 2018 в 14:57

Да създадат един орган, чиято функция е да създава нови органи, за щяло и нещяло! Така ще се създават органи и ще има още повече хора на държавна издръжка, а съответно и повече ГЕРБави избирателе... Нале така "матриал"-е?

4057

3

JustSoYouKnow

29.08 2018 в 14:37

Глей'те к'о ста'а. И накрая наш'те 'ора виновати. Така ... не може. Е се'а ще сприетнем една комисийка ли, к'во ли, че още не ни е ясно. И там ще набутаме целата отговорност. Пък после да търсят от умрел писмо. Т'ва 'ората са големи балами.

7671

2

Hissarion

29.08 2018 в 14:14

Да го пишат направо в правомощията на КФН и да уволняват малко заместници, че да се успокоят нещата.

7635

1

kokoten

29.08 2018 в 13:44

....нови синекурни длъжности за на'ште хора...няма сила която да накара бюрокрацията да работи...докато я открият ще се държим за палците и ще гледаме да не шаваме много.....