Нинова за словото на Доган: Правилна диагноза, но програмен кабинет не е възможен

OFFNews 21 декември 2018 в 12:15 3228 0

"Правилно очертаване на проблемите, грешни предложения за решаване на тези проблеми - този парламент е с изчерпано доверие, изходът е предсрочни избори и ново доверие от народа."

Така лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова коментира словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в което той предложи сформирането на програмен кабинет с участието на всички парламентарни партии.

"Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем N1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции, е правилната оценка, и тя съвпада с нашата. Както и че има нужда от много по-силна роля на държава в икономиката, но предложението за лечение - програмно правителство, зад което да застанат всички представени в парламента партии - за нас е невъзможна формула", коментира Нинова.

Според нея предложението е нереалистично, тъй като парламентът е с изчерпано доверие. По нейни думи би било невъзможно различните партии в парламента да работят заедно в един кабинет не само заради различия в програмата, а и заради личностна несъвместимост както в управляващото мнозинство, така и между Патриотите и ДПС. Нинова заяви, че за нея изходът са предсрочни избори.

"Нов кредит на доверие от обществото след такива избори и действие напред. Втората причина за невъзможност на това, което предлага г-н Доган, е, че изглежда абсолютно невъзможно да седнат на една маса патриоти и ДПС, ние и ГЕРБ, и като добавка на всичко това Марешким и да се сговорим как всички тук в купом да направим едно правителство и да управляваме страната", допълни Нинова.

Тя отбеляза, че това е значителна промяна в оценката на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган от миналата година, когато заявил, че няма алтернатива на ГЕРБ и е правилно да се подкрепя стабилността и сигурността в държавата в лицето на правителството на Борисов. 

"Вчера казва, че трябва всички да се съберем и да направим общо програмно правителство. Преведено на по-достъпен език, означава това правителство да подаде оставка. Вече явно има алтернатива според представите на г-н Доган и тази алтернатива е всички да седнем на една маса и да се сговорим. Тоест това е различна оценка за опозицията спрямо това, което каза миналата година", коментира лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови