Нинова участва във видеоконферентна среща с лидери на партии и премиери

OFFNews 26 март 2020 в 15:21 7084 0

Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие във видеоконферентна среща на лидерите на парти и премиери от семейството на Партията на европейските социалисти.

Основна тема на дискусията бе извънредната ситуация, в която се намира ЕС, породена от разразилата се епидемия на COVID-19.

По време на дискусията бяха обсъдени общоевропейски мерки, които да спомогнат за опазване на здравето на гражданите и подкрепа за здравните системи на държавите – членки. Основен приоритет трябва да бъдат мерките за гарантиране на работните места, социалната защита и финансова подкрепа на малките и средните предприятия и самонаетите лица, както и такива, насочени към справянето с финансовите последици от епидемията.

Корнелия Нинова запозна своите колеги с предложенията, внесени от БСП в Народното събрание, като открои инициативата на българските социалисти за безвъзмездното и директно предоставяне на стоки от Държавния резерв към болниците, лечебните заведения и домовете за социални услуги, замразяване на плащанията на битови сметки и включването на частните болници в борбата с болестта. Специално внимание тя обърна на защита на човешките права по време на извънредните мерки. Кризата не може да бъде извинение за погазване на права, преследване на журналисти и подмяна на парламентарното управление с авторитарно такова. Подкрепяйки призива на останалите лидери от Партията на европейски социалисти за солидарност, Нинова изрази готовност за съдействие чрез задълбочаване на нивото на сътрудничество и координираното изготвяне на политики и мерки, в отговор на епидемията от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови