Нинова тръгва на лидерската среща за съставяне на правителство с 5 въпроса

OFFNews 16 януари 2023 в 19:07 1844 0

Нинова

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подготвила пет въпроса за евентуалната лидерска среща в опит да бъде съставено правителство с третия - последен, мандат. Те са: искаме ли правителство, какво трябва да свърши то, ще има ли правителството срок и докога ще е той, какъв ще е съставът му - политически, експертен или смесен и каква ще е формулата за вземане на решения.

Нинова обясни пред бТВ, че предпочита лидерите на политическите сили в парламента да се срещнат заедно, но не възразява и ако се реши да са индивидуални, и се надява това да стане до края на тази седмица.

От думите й стана ясно, че ще е проблем, ако някоя от групите поиска премиерът да е неин, но не отговори на въпрос дали самата тя се вижда в тази роля. 

"Не сме очаквали третият мандат да дойде при нас. Приемаме го като задължение и много сложна ситуация", коментира още Нинова.

Според нея, когато вицепрезидентът Илияна Йотова е заявила на 13 януари, че мандатът ще получи партията, която демонстрира приемственост спрямо кабинета "Донев", нещата са вървели към мандат за "Демократична България", но скандалът около криптобанката NEXO е повлиял на решението на Румен Радев.

"От политическа гледна точка е очевидно, че (скандалът) разклаща "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Те няма как да не понесат щети, вкарва ги в обяснителен режим. Ще претърпят вреда", допълни Нинова и уточни, че БСП ще се срещне с двете формации, тъй като случаят засега не е изяснен докрай.

"Ако видим, че няма как да се състави кабинет, ще върнем мандата. Нямаме намерение да го бавим. Ще е трудно да се намери мнозинство, но не е невъзможно", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!