Нинова се оплака, че срещите ѝ в страната се провеждат под полицейско наблюдение

OFFNews 22 ноември 2018 в 11:51 3235 0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака, че срещите ѝ в страната се провеждат под полицейско наблюдение, а от партията ѝ не са искали съдействие от униформените. 

От трибуната на Народното събрание тя отправи няколко въпроса към премиера Бойко Борисов и обяви, че настоява за отговори:

"Кой, къде, в кой орган и на какво основание е решил всички мои срещи вчера да се провеждат под полицейско наблюдение?

Второ, всяко мое движение в страната, оттук нататък ще се следи ли и контролира от органите на МВР? Искам официален отговор от премиера Борисов, защото имам неофициална информация, че е решено това да бъде така.

Трето, г-н Борисов, ние свободни хора, в свободна страна ли сме? Аз се чувствам свободен човек, но дали сме в свободна страна, под Ваше управление, вече се съмнявам.

Четвърто, каква е целта на тази организация? Ако е да ме ограничите в действията и думите ми, сте се объркали и това няма как да се получи. Ако е да респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изказват свободно мнението, това е посегателство върху основни човешки конституционни и демократични права", попита тя.

Нинова изброи и няколко случая, в които е отивала в някое населено място, а там са я чакали униформени - в селата
Малко Шарково и Голямо Шарково, в Болярово, както и в Ямбол. 

"Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена. Ходя свободно сред хората, слава Богу, чувствам се добре там и нямам проблеми. Нямам нужда от това внимание на органите на МВР. Насочете тези пари, тази енергия там, където обещахте – полицаи във всяко село, а не полицаи след лидер на опозицията", каза още тя.

Лидерът на БСП определи поведението на управляващите "като грубо погазване на свободите и правата на гражданите, като полицейщина, като последен опит да спасите властта си с натиск, сплашване и наказание на инакомислещите български граждани".

Тя се обърна и към хората:

"Скъпи българи, не се страхувайте. Никой, ама никой, не може да ви отнеме правото, в рамките на закона, да мислите, говорите и действате различно от властта и от режима „Борисов“. Вие сте свободни хора. Дали ще живеем свободна държава, зависи от всеки от нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови