Нинова се бори за оцеляване с пленум 'на подпис'

OFFNews 19 ноември 2021 в 12:41 3818 1

Корнелия Нинова

Снимка Getty Images

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че подава оставка, но остава начело на партията до конгрес през януари, ще свика неприсъствено заседание на Националния съвет утре. 

Официално присъствено заседание на пленума не е свикано и вече няма време това да се случи, коментират социалисти. 

Така широкото ръководство на партията трябва да насрочи висшия форум "на подпис", с имейли соцелитът ще гласува и за мандат и състав на преговорната група с "Продължаваме промяната", ДБ и ИТН за съставяне на правителство. 

Не за първи път пленумът ще взима решения на подпис, официалният мотив е епидемичната обстановка заради Covid-19. Така Нинова прокарва решенията, които иска, и избягва неудобни въпроси, предложения и коментари от делегатите.

Гласуването по зададените точки в дневния ред става по имейл, продължава няколко дни и контролът е по-труден, като обикновено официално се съобщава, че са "събрани необходимите гласове" на подпис. 

Междувременно днес Нинова съобщи във фейсбук, че разговорите й с Кирил Петков, номиниран от ПП за премиер, продължават. Процесът по съставяне на правителство вече тече. Заявили сме общата си позиция, че имаме воля да направим правителство и да осигурим мнозинство, което още в първите дни да приеме бюджета и да задвижи всички мерки в помощ на хората и на бизнеса. Да излъчим силни личности, които да преведат България през кризите", каза още Корнелия Нинова по БСТВ, цитирана от пресцентърана партията. 

Според нея опозицията й в партията иска тя да не е в преговорния екип, защото става въпрос за редене на кабинет и "хора с интереси искат този преговорен екип да им ги удовлетвори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови