Нинова: Само единна и силна Европа може да даде сигурност на всеки гражданин

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2017 в 14:36 3923 1

Само единна и силна Европа може да даде сигурност на всеки европейски гражданин, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на конференцията "Заедно в сигурността" в София. 

Тя подчерта, че са необходими нов закон за отбраната и за резерва. 

Кое може да ни обедини, защото сме различни в тази зала. Мисля, че могат да ни обединят две неща. Първото е, ако се съгласим всички, че поставяме на първо място националния интерес на България, националната сигурност на държавата и на всеки български гражданин и желанието ни да няма война и да не допускаме България да бъде използвана като плацдарм за военни действия. Да кажем, че искаме мир и, че националният интерес на България е по-важен за нас. Второто нещо, което мисля, че може да ни обедини, е да кажем, че сме за единна и силна Европа, на една скорост и европейските лидери и европейските народи, въпреки различията си, да намерят общия път това да бъде постигнато. Ако имаме съгласие по тези две големи теми, то имаме и шанс вече и в средствата за постигането на тези цели да търсим общите решения, каза Нинова. 

В словото си тя заяви още:  

И в Европа различните държави, различните лидери, имат различни мнения по въпросите за сигурността и отбраната, но какво може и там да ни обедини? Всяка държава има своите национални предизвикателства и ние имаме – демографска катастрофа, социален срив, проблеми в здравеопазване, образование. Но имаме ли общи предизвикателства пред всички европейски държави? Имаме, общите заплахи – конфликтът в Сирия и последвалата миграционна вълна, тероризмът, който не избира коя европейска държава да удари. Кибератаките обща опасност ли са? Да, обща опасност са. Следователно, организирайки се и виждайки и оценявайки тази обща опасност, трябва да намерим и общи решения и общата европейска отбрана е част от това общо решение.

Всяка държава-членка трябва да даде своя национален принос в тази обща политика, но и да види как от общото да защити и своя национален интерес. Какъв би могъл да бъде нашият национален интерес и какви проблеми ние първо трябва да решим тук, в България, за да имаме претенции по време на председателството и в общия диалог да бъдем лидери в решаването на тези проблеми? Пред нас стоят няколко въпроса на тема отбрана и се позовавам на професионалистите. И двата доклада за отбраната – единият на служебния кабинет, другият на редовния кабинет, показват, че състоянието на нашата отбрана не е на равнището, на което се очаква, за да защити националната сигурност. Двата доклада в различна степен го отчитат, но общата тенденция е такава. Следователно какво трябва да се направи? Да поставим на първо място човешкия фактор, а след това модернизацията и техниката, защото каквато и техника да закупим, ако няма хората, професионалистите, готовите да я използват, тази техника няма никакъв смисъл. Със съжаление чух днес ръководството на ВВС на празника им да споделя, че изключително много се тревожат от демотивацията на личния състав, от напускането на кадрите и от липсата на кадри. Следователно, човешкият ресурс трябва да е на първо място. На второ място, нещо, което колегите не споменаха, ние смятаме, че имаме нужда от нова нормативна база. Има няколко закона, противоречащи си, някои остарели текстове. Нашите експерти предлагат да се направи преглед на отбраната и на база на цялостен преглед на състоянието на отбраната, да приемем нов закон за отбраната и нов закон за резерва, тоест да си осъвременим нормативната база, която да се вписва и в общата европейска. 

На трето място идва модернизацията. И тук имаме очевидно и политически големи спорове много години наред, не е от вчера този проблем. Къде е балансът? И трите рода войски имат нужда от модернизация. Имаме нужда от такава и на фона на това, което се случва в света вероятно, но можем ли политиците да намерим баланса? Така да бъде разположен във времето, че да не натоварва най-бедната страна с големи социални проблеми до степен, така че правителството, което и да е то, да може да решава и други проблеми. Необходим е баланс и разполагане във времето на тези проблеми.

Премиерът каза, че сега за първи път се говори за индустрията и за индустриално сътрудничество. Не, не е за първи път. Едно време имаше, офсет се казваше в България, и първите проекти бяха съпътствани с офсет. Това беше индустриално сътрудничество. Това беше инвестиция отвън в българската отбранителна индустрия, но това за известно време беше изоставено. Оттук, ако се реши темата с модернизацията, кога и как да се направи, следващият въпрос е индустриалното сътрудничество и ролята на българската отбранителна индустрия. Как може България и нашата индустрия да получи от общата политика, от общия отбранителен фонд, който предлага възможности, както за индустриално развитие на отбранителната промишленост, така и за иновации и технологии. България имаме потенциал и тук има хора, които и в годините назад са правили иновации и технологии. Имаме умствения потенциал като нация, имаме и отбранителната промишленост. Ето възможностите как да се възползваме от тази обща европейска политика, така че да си облекчим и националния бюджет, към който има много претенции и който има много ангажименти - към здравеопазване, образование, социална политика. Ето сериозни големи въпроси, които предстои да намерят своето решение в следващите месеци. Още веднъж казвам, възможно е да се намерят тези решения на базата на национално съгласие, но стъпвайки на принципи и на ценности - и български, и европейски, и те да бъдат национален интерес, и мисъл за това, как Европа в следващите месеци и години да намери своя общ път, дори и в различията си, да остане единна и да стане силна и да намери общото решение за сигурността, не само за ЕС като съюз, но и за всеки европейски гражданин като човек.