Нинова събра над 30 леви партии и НПО на втора среща

OFFNews 08 юли 2020 в 15:23 1820 0

Ние сме представители на различни партии и неправителствени организации, представляваме различни хора, но има неща, които ни обединяват. Единението вляво може да промени модела на управление. Темата, която днес ще обсъждаме – неравенство и доходи е важна тема да всички българи. Още повече след пандемията Covid-19 бедността се увеличава, неравенствата нарастват и българското правителство не реагира адекватно на тези проблеми. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на втората среща с над 30 леви партии и с неправителствени организации, която продължи над 2 часа. Обсъдени бяха политики по доходите за младите семейства, преизчисляване на пенсиите, данъчна реформа, модел на определяна на минимална работна заплата.

Участниците се договориха в следващите дни да излязат с обща позиция по социалната политика.

На срещата Нинова заяви още: 

Както виждате -обявените досега мерки за кредитиране на физически лица, за кредити за бизнес не дават очаквания резултат. Не само че закъсняха, все още няма реализация по тях, а дори и по-късно реализирани- не дават очаквания резултат както за икономиката, така и за хората. Нарасналата безработица за нас е огромна тревога. Прогнозите на европейските институции за очакван спад с над 7% от БВП са изключително сериозни. По всички прогнози на анализатори, специалисти и финансисти- наесен се очаква тежка социално-икономическа криза. Целта на нашата среща е да чуем вашите мнения и предложения какво да направим всички заедно, за да преодолеем тези последици по-лесно. От БСП, като парламентарно представена партия, и досега предлагаме мерки, но и вие ще ни дадете идеи за това как да действаме и заедно да решаваме тези въпроси, дори на фона на това, че наесен предстои приемане на бюджета за следващата година и три годишната прогнозна рамка.

Кризата през есента съвпада с важните решения за финансовото, икономическото и социалното състояние на обществото. Днес ние представяме нашето виждане какво трябва да се направи.Част от решенията виждаме и през промяна на данъчната политика чрез отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивно данъчно облагане, семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС на храни и лекарства – една много сериозна данъчна промяна. Колкото и нашите политически опоненти да твърдят , че политика през данъци не се прави, това не е вярно. Един от начините за преодоляване на неравенствата е през данъчната политика. Тя трябва да се прави разумно и без популизъм, с много ясни изчисления, за да не се провали бюджетът и за да се гарантира финансовата стабилност на страната. Нужно е да намерим разумното сечение- така че да съчетаем финансова стабилност с данъчна реформа и с много по- целесъобразно изразходване на средствата от бюджета в сектори, които са ключови за българската икономика, генерират БВП, добавена стойност и осигуряват работни места.

В момента продължава политиката на хаотично харчене на държавните пари по политически и партийни цели, без да са подпомогнати приоритетните сектори, без да е оценен ефектът от това харчене, без да е даден в парламента ясен отчет за състоянието на финансите на страната. Заедно, с повече съмишленици, търсим верния път за подпомагане на икономиката и с грижа за хората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков