Нинова призова Радев да уволни шефа на ДАНС, а Генчовска да спре изгонването на руските дипломати

Не ми говорете за слугинаж на Путин, това е българският национален интерес, заяви лидерът на БСП

Ружа Райчева 01 юли 2022 в 11:33 9476 8

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова поиска българският парламент да излезе с обща позиция по повод изгонването на 70 руски дипломати от България.

Нинова каза, че нито една страна по света не си е позволила да изгони толкова голям брой руски дипломати и да рискува Русия да закрие представителството си. Според нея България е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си отношения с Русия.

"Не ми говорете за слугинаж на Путин, това е българският национален интерес. Това е опитът ни да не оставим хората гладни и на тъмно!", обърна се вицепремиерът в оставка към депутатите. 

От БСП предлагат да се изготви обща позиция на НС за мира, обединена около общочовешки ценности и принципите на международното право, както принципите на държавите в ЕС.

Корнелия Нинова освен това призова премиерът в оставка Кирил Петков да обяви официално, че няма да се кандидатира отново за поста министър-председател. Тя поиска още Петков да уволни зам.-министъра на външните работи, подписал нотата за изгонването на дипломатите, а президентът Румен Радев да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, "който е приел някой устно да му изготви списъци". 

Днес лидерът на БСП заяви, че външният министър в оставка Теодора Генчовска има правото да отмени нотата и я призова да го направи, за да възстанови "върховенството на закона, международното право и справедливостта". 

"Така ще предотвратим огромната катастрофа, към която сме се запътили. Не става въпрос за русофилство или русофобство", заяви Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

9

GB

01.07 2022 в 19:54

"Не ми говорете за слугинаж на Путин, това е българският национален интерес, заяви лидерът на БСП"

____________

Ама хич не е слугинаж на путин, който ни обяви за неприятелска страна...

Направо си е българският национален интерес да пазим и държим в България шпионите му!

Така бсп работи за България?! :(

1687

8

Пенчо Прикарчин

01.07 2022 в 16:47

Корни, ако прегладнея, теб ще изпапкам.. мммм, сладка Корни. ¡КЪР ЗА РАШИСТИТЕ!

-480

7

Октим

01.07 2022 в 13:22

Когато животинската робска зависимост и безмозъчния слугинаж започват да се превръщат в “национален интерес“ подобна помия (съзнателно не пиша държава) не би трябвало повече да съществува, тъй като тя е едно огромно НИЩО!!! Жалко!!! Като разбира се очаквам за всичко това пак “да са виновни“ американците, от които 90 процента не знаят къде се намира България на картата ... А и реално погледнато изобщо не им трябва да знаят!!!

610

6

Kиро Ванкувара

01.07 2022 в 12:45

Руските ушанки ли пречат на България толкова много или Кравбойте, толкова ли са безсилни от Пръчляк или нямат класата на Резидентите от 90те.. ЕВОЛЮЦИЯ!
Жалки ставаме когато не си търсим пътя сами, а все сме на стоп, някой да ни качи. Е за качването ни качват и то от доста време, но проблема е че от никой нищо хубаво не родихме!

Здраве и успех на новото правителсво беа переспектива. Никой не иска избори, защото са се омазали до ушите в изпръжнения и пак пропорциите няма да позволят някакво чудо!

14469

5

случайно прочетох

01.07 2022 в 12:24

А Румен Петков сега клечи пред руското посолство и плаче ли плаче :–))))))))))))

14469

4

случайно прочетох

01.07 2022 в 12:22

Корнела беше, като карикатура!
А и не разбрах някой да я е питал какво иска.Тя може да поиска Кирил Петков да ѝ потанцува :–)))))))))))))

1855

3

Чосър

01.07 2022 в 11:41

Що пък да не си задържим 70 доказани шпиони, другарко Нинова?

5827

1

pisnamiotmutri

01.07 2022 в 11:40

Руските слуги са много. Няма да е лесно. Бих казал даже, че за плах пречупен роб като българина е невъзможно. Сега ще пуснат и социологическите данни да довършат атаката