Нинова призна, че няма договорка да приемем 6000 мигранти срещу въздушния Шенген

OFFNews 04 януари 2024 в 15:44 2318 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Няма точна цифра колко мигранти трябва да бъдат върнати в България, след приемането ни в Шенген по въздух и вода. 

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг на "Позитано" 20. БСП ще поиска изслушване в парламента на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел, каза още тя. 

Нинова отрече формацията ѝ да разпространява дезинформация и обвини в това управляващите. 

Червените показаха анекса към решението за допускането ни в Шенген, където е записано, че България и Румъния няма да ограничават бройката бежанци, които им връща Австрия. 

На практика това ще става по Дъблинския регламент. 

Нинова припомни и за скандал между нея и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 2018 г., след който НС реши, че Министерският съвет не трябва да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на бежанци. Знам, че сега ще шикалкавят, че ще кажат, че не е двустранно, а тристранно споразумение, не знам какво, но по същество има нарушение на решение на парламента със силата на закон, подчерта Нинова. 

И изнесе информация от кухнята: 

"Борисов тогава управляваше, дойде в парламента, внесе предложение за приемане на мигранти. Ние се противопоставихме остро. Стана жесток спор между мен и него в парламента. Борисов поиска почивка. Отидохме в председателския кабинет на Цвета Караянчева. Там скандалът се разрасна доста, в присъствието на Цветан Цветанов, който беше много агресивен. В крайна сметка той отстъпи, влязохме обратно в зала и приехме решение на Народното събрание, което има силата на закон и до ден днешен никой не го е отменил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки