Нинова: Предложеният от правителството праг на бедност е удар по най-уязвимите хора

OFFNews 17 август 2020 в 09:41 2144 0

Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във фейсбук.

Решили са социалният министър да прави предложения за промяна - според възможностите на бюджета. Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи. Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи, смята тя.

Правителството създава опасност при рецесия първата политика, която да пострада, да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи - отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианният еквивалентен разполагаем доход.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора. Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора. Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите, е категорична Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови