Нинова: Предлага се реформа ''Сменяме Гешев, слагаме Пешев''

OFFNews 25 май 2023 в 08:39 983 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Корнелия Нинова

"Предлага се реформа "Сменяме Гешев, слагаме Пешев" без задълбочена и истинска промяна, водеща към справедливо и бързо правосъдие", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

Попитана има ли връзка между изявлението на главния прокурор Иван Гешев и оттеглянето на БСП от разговорите за подкрепа на първия мандат, Нинова обясни, че много преди Гешев да даде пресконференцията, от левицата са предложили съвсем друга конструкция на бъдещо правителство.

"И смятаме, че тя щеше да е много по-устойчива и стабилна. Изваждане на пет-шест задачи пред всички ни, разговор за срок за изпълнение, излъчване на надпартиен премиер и кабинет от експерти. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" започнаха по обратния ред. Първо си сложиха партийния кандидат за премиер, след това партийната програма, няма как по този начин да търсиш национално съгласие за България. От самото начало беше сбъркана конструкцията", заяви още Нинова.

Според нея думите на издигнатата от ГЕРБ за премиер Мария Габриел, че бъдещият правосъден министър ще стартира процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, са грешка. 

"Това е политическа намеса в независимата съдебна система и прокуратурата. При това Мария Габриел заявява тази претенция, без да е премиер и без да има собствено правителство и собствен министър на правосъдието, което времето го доказва", каза още лидерът на БСП.

Нинова повтори, че столетницата от години е за оставката на Гешев.

"Но това, което се предлага в момента, не е решение на съдебна реформа. Това ще налее още повече хаос и несигурност в съдебната система. Тази нова ротационна коалиция на едноръките джентълмени - помните, че щяха да си режат ръце, ако се съберат... ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следовател. ГЕРБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от съдия. И законите на Крум Зарков са такива. И ГЕРБ ги подкрепя. Едните искат от следовател, другите - от съдия", посочи тя.

Нинова попита и каква съдебна реформа се прави, щом "се гласува нещо противоконституционно".

"Само преди месец и половина сме се заклели. Клехме се в Конституцията. "Ще спазвам законите и Конституцията на България в интерес на народа"... И се подписахме под клетвен лист. И същите тези ГЕРБ излизат и призовават: "Нарушете Конституцията, гласувайте против конституцията, пък някой ден Конституционният съд... Това ли е смисълът", коментира още лидерът на БСП. 

Попитана защо не е взето решение за подкрепа или не към ГЕРБ чрез вътрешно допитване, Нинова заяви, че е нямало какво да се питат членовете на партията.

"Нямаше изобщо нужда да полагаме това усилие", допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

1

hunterA

25.05 2023 в 09:43

Дълбока конституционна реформа се предлага бе Како, явно пак само джендъри са ти в главата. И с това си почнаха още преди 2 години от ПП-ДБ и с националните приоритети - а не с дефицит от ПОНЕ 4.5%, че да го плащат децата ни и тихомълком да не влезем в Евро-зоната. 1000 пъти се казва истинска реформа, а не смяна на Гешев - ама Кака истанбулска конвенция сънува. Така Корнелке само ще дозатриеш БСП-то - ама нали ти си 'избраната'.