Нинова: Правителството на Борисов има вина за провала в здравната реформа

Ирина Евгениева 06 март 2020 в 12:20 2881 1

Голямата вина е на правителството на Бойко Борисов за провала в здравната реформа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларция от името на парламентарната група на левицата по повод кризата с медсестрите в бившия Партиен дом.

Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи. Първата такава беше произнесена от премиерът Бойко Борисов на 10 април 2019 г. цитирам: „Даваме 50 млн. за повишаване на заплатите на медицинските сестри“. След това се оказа, че не са 50 млн. и тихомълком Министерски съвет си е променил постановлението и ги е намалил на 6 млн. Останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите на медицинските сестри. В крайна сметка се оказа, че парите са дадени за увеличаване цената на клиничните пътеки", обясни Нинова.

Днес отново показахте обаче неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да го признаете проблема, нарекохте случилото се провокация. Две години тези медицински сестри са на улицата, на протести, на срещи с вас и вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение, проявихте арогантност, като показахте, че здравната комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути и то в присъствието на тези медицински сестри. Г-жа Дариткова, която е и лекар, сутринта нарекохте тази жена с психически проблеми, с нестабилно психологическо заседание. Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше престъпници на лекари“, добави Нинова. 

Лидерът на БСП обърна внимание, че лекар дава диагноза на жената, застанала сутринта на перваза на сградата на Партийния дом като акт на отчаяние, а не на  нездраво психическо състояние.

Нинова напомни какви реформи предлага БСП в здравеопазването - болниците да не са търговски дружества, а ДДС за лекарствата да се намали.

„За такава реформа се иска желание, характер и пълно съзнание, че се изправяш срещу силата на стотици милиони частни интереси. Ето това не ви стига. Вие нямате нито желание, нито характер да направите тази реформа, но ние имаме и това желание и ще проявим този характер. Реформата на здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде доверие на „БСП за България“, подчерта Нинова.

Декларацията, която чухме, затвърждава моето впечатление, убеждението на ПГ на ГЕРБ, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел маскирана зад синдикални искания. Тази декларация е подготвена вероятно още вчера, заяви на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови