Нинова поздрави ВКС за решението, че съдът не може да допусне смяна на пола

OFFNews 21 февруари 2023 в 08:52 1974 1

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави Върховния касационен съд за решението, че съдът не може да допусне смяна на пола. "Чух обвинения, че темата не е актуална. Защо тогава ЕП прие резолюция, с която призовава всички да приемат Истанбулската конвенция, макар и да не са съгласни?", написа тя в социалните мрежи. 

Вчера Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, че Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният правопорядък на територията на България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола. Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

Ето как днес Корнелия Нинова реагира на новината:

"Искам да попитам привържениците на Истанбулската конвенция и джендър идеологията следното: "Уважавате ли върховенството на закона?" Вчера Върховният касационен съд реши: "Действащото право в България не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален".

Чух много обвинения срещу БСП и мен в частност, че темата не е важна и актуална. Ако е така, защо само преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която призовава държавите членки ВЕДНАГА да приемат Истанбулската конвенция, както и възможността Съветът да я ратифицира от името на всички, макар и да не са съгласни? Имаме ли сили и характер да кажем ясно: за нас българите децата и семейството са ценност, а Конституцията на страната и върховенството на закона стоят над всичко. Поздравления на ВКС за решението."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

21.02 2023 в 10:06

"Защо тогава ЕП прие резолюция, с която призовава всички да приемат Истанбулската конвенция, макар и да не са съгласни?"

Защото в новините от Територията през ден четем за някоя пребита или убита жена и бездействието на институциите по въпроса. Няма нищо общо с половете цялата работа.

"Искам да попитам привържениците на Истанбулската конвенция и джендър идеологията следното:"

Тая клета биволица може ли да каже каква точно е тая митична "джендър идеология"? Едно време плашеха глупавите деца с Торбалан, като порастнаха (без да поумнеят) такива лелки взеха да ги плашат с някакви "джендъри", каквото и да значи това.
 
X

Да помогнем на украинските деца!