Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Нинова пита Цацаров: Използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2018 в 15:12 5168 0

БСП обвини районната прокуратура в Шумен, че изпълнява политически поръчки. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в парламента, че заради членство в партията е уволнен държавен служител.

Нинова поиска  главният прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен.

Имаме няколко въпроса: на какво основание Районната прокуратура е разпоредила на МВР-Шумен и то на „Противодействие на икономическата престъпност“ на МВР да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация - кои лица са присъствали на делегатски събрания на БСП, кои лица са участвали в общински съвети на БСП. На какво основание искат информация за членство на хора в БСП? Използвана ли е в този случай прокуратурата в Шумен за политическа поръчка?, попита Нинова.

Тя попита и министъра на вътрешните работи от кога „Противодействие на икономическата престъпност“ не се занимава с корупция, а с разследване кой е член на БСП.

Вчера излезе доклада на Международния валутен фонд, според който сме на първо място по сива икономика. И икономическа полиция, вместо да се занимава с това, прави цяло разследване- кои са членовете на БСП и кои са участвали в нейни партийни форуми. През последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малък и среден бизнес, натиск над инакомислещи – ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина, уволняват от работа, пращат ти НАП, „Митници“, всички държавни служби. В сърцето на Европа, по време на председателството на Европа, цари беззаконие и диктатура. Искаме да кажем на тези хора, че всеки български гражданин, който бъде подложен на това, независимо от коя партия е, всяка малка или средна фирма, бизнес, който бъде подложен на това, ще има нашата защита с всички законови български и европейски средства. Защото това е борба и за свобода на слово, за различно мнение, за демокрация и плурализъм, заяви още Нинова. 

Вътрешният министър Валентин Радев дойде в парламента за да отговори на Нинова. "Един член на БСП или техен активист е написал сигнал до прокуратурата срещу друг техен член или активист в Шумен", каза Радев, цитиран от Дневник. Според него в в сигнала пише: "Моля ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го, ако е така значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК". Радев обясни, че прокуратурата е издала постановление, с което задължава МВР да извърши проверката и е разпоредено на икономическа полиция да провери декларацията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови