Нинова: От мерките на правителството проработи само тази за кредитите

OFFNews Последна промяна на 13 май 2020 в 09:25 2614 0

„Цял ден обсъждаме ефективността на мерките на управляващите. Дотук отчитаме, че мярката за бизнеса 60/40 не работи. Социалните ви мерки за помощ на безработни и семейства, останали вкъщи, за да гледат децата си, не работят. Като че ли само мярката за кредити проработи – кредити на потребителите, бизнеса, държавата", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова вчерашните дебати при промените на Закона за здравето и съпътстващи нормативни актове.

Според нея кризата е показала, че такъв вид пандемия прекъсва връзките на доставки в цял свят, а най-опасно е тези връзки да бъдат прекъснати за доставки на хранителни продукти. Така че всяка държава обръща внимание и грижа към собственото си производство.

Тя подчерта, че България има една от най-плодородните земи, има експерти и специалисти, както и опит в производство на земеделски продукти. „Въпреки това ядем чужди плодове и зеленчуци, когато българският народ може да си ги произвежда и по-качествени, и по-евтини“, смята Нинова.

„Ние имаме ясен план за развитие на земеделието“, подчерта тя. По думите ѝ е било нужно да се даде безвъзмездна помощ на малките и средни производители на месо, зеленчуци, плодове и мляко. „Вместо това, вие им казахте да си вземат кредити. А как да ги връщат, когато не произвеждат?“, обърна се Нинова към управляващите.

По повод помощта за българските земеделски производители за пласиране на стоката в търговските вериги тя заяви: „Вдигнахте много шум, Борисов наговори много приказки, но няма никаква промяна. Търговските вериги си наложиха политиката, която си налагат от много години и срещу която ние сме се противопоставяли. Никаква полза за българските производители в търговските вериги – не получиха и никакви облекчения. И тази мярка не работи“, каза лидерът на БСП. И добави, че сега управляващите предлагат мярка за облекчаване на наемане на работна ръка – по начин, който по думите ѝ, е недопустим в българското трудово и осигурително право.

„За да обобщим - предложените от управляващите мерки в областта на земеделието имат нулев резултат за българските земеделски производители. При това при прекрасна възможност българската земя да храни българския народ. Осъзнайте се, земеделието – това трябва да бъде един от дългосрочните приоритети на България“, категорична е Нинова.

„Постоянно приемате палиативни мерки на хартия, които нямат нищо общо с истинския живот и не дава никакъв резултат за развитието на българската икономика и добруването на българския народ“, заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови