Нинова: Още не сме обсъждали програмно правителство

OFFNews 28 март 2017 в 15:03 8113 5

Резултатът на БСП на отминалите избори е най-добър от 2009 г. досега. Имаме мандати на места, където досега сме нямали, например в Разград и Кърджали, а в София ръстът на БСП е 15% в сравнение с вота през 2014 г., отчете лидерът Корнелия Нинова. 

10 на сто увеличение на подкрепата има сред младите до 29 години. 15% повече висшисти са гласували за БСП. Пет пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина, най-сериозен е ръстът в ЕС. Във Флоренция например сме първа политическа сила, даде пример Нинова. 

Тя отново заяви, че в коалиция с ГЕРБ БСП няма да се включи, ако бъде поканена от победителите. Още не сме обсъждали програмно правителство, добави тя. Няма да подавам оставка, отговори на въпрос Нинова. 

Имаме 9 случая на 10/10 в листите, няма да призоваваме никой да се отказва от получените преференции, такъв е законът, уточни Нинова. 

Въпреки загубата на изборите, това е голям успех за БСП. Удвоили сме депутатите от предишния парламент – от 39 на 80. Имаме мандати и там, където досега нямахме – Разград, Кърджали и други. Водим в 7 големи областни центрове. Добрите новини за нас и това, което смятаме, че е успех , и се гордеем с него: София – ръст 15% спрямо 2014г.; в областните центрове 15% увеличение, друг голям град – 7% увеличение, и в село 8%.

Внушението за застаряване и за това, че младите не харесват БСП, е опровергано. Между 18 и 29 години имаме 10% увеличение на подкрепата. Между 30 и 39 години – 6%, между 40 и 49 години – 9%, между 50 и 59 години – 4%, над 60 години – 20%. Следващо постижение е сериозният ръст, който имаме сред хората с висше образование – 15%.

Това е много голям успех за БСП. 

Консолидацията в ляво е факт. Другите леви формации имат 1.7%. Т.е. ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души. Тревожно е, че една голяма част от дясномислещите хора остава непредставена в парламента – приблизително около 15%.

Очерта се и сложно съотношение на силите вътре в парламента. Потвърждавам позицията, че ако БСП бъде поканена, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ. Нека те да използват конституционното си право и това, че са първа сила, и да се опитат да направят правителство. Много важно е председателството на България в ЕС, сигурността по границите, вътрешната сигурност. Очакваме първата политическа сила да предложи своите варианти.

За грешките :
Да, направихме и грешки в кампанията. Обсъдихме този въпрос и на Изпълнително бюро. В петък свикваме Националния съвет на БСП. На него ще представим анализа за грешките и за резултатите. Медиите ще бъдат поканени. Докладът е открит.

За сваленото предаване „Шоуто на Слави”: 

Онази позиция, която заявихме за референдума по време на изборите, не е променяна, не сме обсъждали отново. Но по повод на случилото се, имам предвид спирането на предаването на Слави - какви са отношенията между него и телевизията, не е наша работа. Това е въпрос на договорки на конфиденциален договор. Ние там не се месим. Но един въпрос стои открит пред нас- Слави Трифонов тази позиция я изразява поне от 4-5 месеца, от провеждането на референдума до днес. Тя не е променена. Какво се промени, че сега след изборите се предприема тази мярка. Значи 4 месеца, при същата позиция, при същия апел, при същото поведение – никаква реакция. Минаха изборите, имаме резултат и веднага такава реакция. Нямаме отговор на този въпрос. Просто се питам. Изглежда малко странно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови