Нинова опроверга с документи твърденията на ГЕРБ за "Техноимпекс"

OFFNews 06 декември 2017 в 09:18 4672 2

Лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга твърденията на ГЕРБ по казуса "Техноимпекс". 

Вчера прочетох заглавия – „Пет дни до истината”. Дайте да не чакаме петте дни и да си кажем истината днес. Какво твърдят ГЕРБ за приватизацията на „Техноимпекс” и Корнелия Нинова? Цитирам: "Корнелия Нинова излъга, че сделката е проверявана няколко пъти. Във всички тези изказвания говорят за криминална приватизация, за далавери и не са подавани сигнали, не са извършвани проверки, не е извършвано досъдебно производство относно приватизационната сделка на „Техноимпекс”. 

Нинова представи документ от 1998-ма органът е МВР, Дирекция „Национална полиция – Икономическа полиция”. Документът е до мен, Корнелия Нинова, в качеството ми на изпълнителен директор на „Техноимпекс”. В този документ пише: ”Във връзка с прокурорска преписка №326/98 г., моля нареждането ви за предоставяне на заверени служебни копия”, и са изредени документи на „Техноимпекс”, баланси, одиторски доклади и т.н. Т.е. 98-ма има прокурорска преписка №326, обясни Нинова.

Документ №2. Годината вече е 99-а, органът е ВКП. В този документ пише: „Днес 12.03.1999 г., долуподписаният Пламен Цанков, прокурор при Върховна Касационна прокуратура на Република България, приех в кабинет №48, ет. 4 на Съдебната палата в гр. София лицето Корнелия Петрова Нинова – изпълнителен директор на „Техноимпекс”, която предаде следните документи във връзка с извършвана предварителна проверка за приватизацията на „Техноимпекс”.

Документ №3. Градска прокуратура. Годината е 2001-ва. Постановление, изпратено до КТ „Подкрепа”. Обръщам внимание на това. В него пише: „С постановление от 13.08.1999 г. Софийска апелативна прокуратура е отменила постановлението на СГП и е указала допълнителна проверка и извършване на финансова ревизия на дружеството „Техноимпекс”. В изпълнение на тези указания е възложена допълнителна проверка и с постановление от 10 юли 2000 г. е разпоредено извършване на финансова ревизия на „Техноимпекс” от Софийска прокуратура.” На следващия лист на този документ №3 е заключението на всичко това: „От предварително извършената проверка, допълнително извършената такава, втора, включително и от заключението на извършената финансова ревизия за 1998 г., се налага изводът, че при осъществяване на приватизационната сделка на „Техноимпекс”, Министерството на търговията и туризма е спазило необходимите процедури, изискуеми от закона, нормативната уредба, действаща в този период, поради което прокурорите считат, че липсва достатъчно данни, даващи основание за образуване на предварително производство и постановяват отказ да образуват предварително производство. И прекратяват преписката, каза лидерът на БСП. 

Сега, да се върнем към ГЕРБ. Не са подавани сигнали. Лъжа №1. Подаден е сигнал от КТ „Подкрепа”, подписан от К. Тренчев. Виждате го от документ №3, в който СГП уведомява подателя на сигнала, или жалбоподателя КТ „Подкрепа” за действията си. 
Не са извършвани проверки. Лъжа №2. Виждате от документ №3 на ВКП от 2001 г. и документ №3, че са извършвани две такива, плюс финансова ревизия. Заключението от всички тези проверки в годините ви го прочетох – не са намерени данни за извършени престъпления и са прекратени, подчерта Нинова. 

Да се прехвърлим в наши дни. ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. Чете се едно изречение от него, но не се показва документът. Много апокрифно някак си го крият ГЕРБ това писмо. Е, аз се сдобих с него. И ви обръщам внимание на документ № 4 от главния прокурор Сотир Цацаров до ГЕРБ, където пише: С резолюция на АП – София от 10.07.2017 г., /преди 4 – 5 месеца/, съгласно т.14 от Указание за осъществяване на институционен и служебен контрол на Прокуратурата, съгласно Заповед № ЛС- 1986 /2014 на главния прокурор на РБ, постановлението на СГП е потвърдено и освен това е посочено и, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления по Чл. 282 от НК и чл. 220 от НК. За ваша информация, тези текстове от НК са – длъжностни престъпления за сключена неизгодна сделка и длъжностни престъпления при нарушение или неизпълнение на сключен договор, или сделка. Всичко, което ГЕРБ лъжат, че е станало. Преди 5 месеца, очевидно с тези документи и сегашният главен прокурор с това писмо, казва отново проверено 10.07.2017 и потвърдено, че по преписката не са налице данни за такива престъпления.

Дотук с фактите. Сега малко въпроси и изводи. Сега Нинова пита. Кой лъже? Уважаеми ГЕРБ, защо лъжете? За „Техноимпекс” и Корнелия Нинова? Кой сега ще излезе и ще каже открито пред вас и обществото и ще каже – ние излъгахме. И ще обясни, защо излъга. Излизам от частния случай, защото аз съм частен случай във всичко това, допълни Нинова.

Тук стои нещо много по-голямо и политически, и държавно. Цялата идея за ревизията на прехода в последните няколко седмици, поне публично и поне засега, се свежда до „Техноимпекс” и Корнелия Нинова. чули ли сте някой от ГЕРБ да говори нещо друго по ревизията на прехода? Чули ли сте някой да говори по приватизацията на големите, на гигантите в българската икономика, на Химко, Кремиковци, БТК, Булгартабак, електроразпределителните дружества? Кога някой от тези, които приватизираха тези активи, защото аз не съм продавал държавно и общинско имущество, кога някой от тези, които разпродаваха и разпарчетосваха, ще излязат с такива документи? Кога ще видим документите на Булгартабак, дали са проверени три пъти и няма престъпление? Кога ще видим документите за прехвърлянето на Сибанк, за придобиването на Пампорово, за продажбата на Бойко Борисов на 33% на електроразпределителните дружества или за имотите от Столична община? Кога ще минат през това, което е минало "Техноимпекс"? Кога ще застанат пред обществото така и ще кажат – това е истината? Но истината за идеята за прехода лъсна. Тези хора нямат никакво намерение да въздадат справедливост и възмездие. Защо го казвам? Освен, че досега говорят само за ”Техноимпекс” и за мен, което също ще обясня, защо мисля, че го правят политически, на поканата ми на лидерска среща да седнем и да вземем политическо решение, политическо – всички, национално съгласие, че този преход ще бъде ревизиран, но целият –бонови книжки, концесии, обществени поръчки, силови групировки, всичко на масата, кой даде златото на България на концесия, кой даде Софийска вода на концесия? Защо българският народ плаща такива цени за водата? Кой злоупотреби с боновите книжки? Всичко на масата. И когато предложих лидерите да се съберем и да се съгласим, че слагаме всичко на масата, изчезнаха яко дим. Получих писмо от Цветан Цветанов, когото не съм канила на такава среща, освен ако тайно след конгреса им да са го сменили Бойко Борисов и да е станал той председател на партията. Получих писмо от Цветан Цветанов, че бил зает и затова изпраща Данаил Кирилов. Данаил Кирилов ще пише законодателни текстове. Това и ние можем да го направим. Данаил Кирилов не е лицето, което ще вземе политическото решение. 

Тази партия лидер няма ли? Къде е г-н Борисов, като лидер на партия, не като премиер. Г-н Карадайъ е в чужбина и ми написа, че не може да дойде на тази среща. Патриотите мълчат. Къде изчезнахте яко дим бе хора? Когато се заговори за целия преход на масата? Кой сега го е страх от това? БСП ли? Чух някъде, че Корнелия Нинова я било страх от приватизацията. Няма никакъв проблем. Ето - всичко до последния лист. Готова съм още веднъж на всичко. Само че това с приватизацията на „Техноимпекс” е третата стъпка от голямото в политиката. Първото беше да нахранят опозицията, като им дадем постове, за да мълчат – председател на парламент, министри… Не им се получи. Второто беше – да ги разбием отвътре, с голяма коалиция за ГЕРБ. На Конгреса видяха, че и това не им се получава. Третата стъпка е – дайте да злепоставим опозицията, за да им отнемем моралния облик да говорят за корупция днес. И това няма да им се получи. Нямам никакви зависимости. И да ме гонят от парламента, и да ме плашат с дела, фактите и истината са на лице. И това няма да ме спре да казвам истината. Но да дойдем на истината в днешно време. Както видяхте, миналото е тук, с документи и факти на масата. Престъпления не съм извършила. В резултат на няколко проверки в различни времена. Готова съм, ако някой твърди, че съм причинила вреди на държавата – имуществени или каквито и да е – тук е СГС, може винаги да ми заведе дело. Декларирам, че няма да се позовавам на изтекла давност по такива искове, при условие обаче, че всички други председатели на партии сложат такава декларация на масата и кажат – няма да се позоваваме на давност за целия си професионален живот. И наистина да видим цялата истина за този преход. Сега да дойдем към действителността, защото всичко това е отклоняване на вниманието от истината днес, каза още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!