Нинова: Опитват се да ни купят с постове и власт, но няма да се поддадем (снимки)

OFFNews Последна промяна на 01 май 2017 в 13:35 2651 4

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Поздравявам ви с Деня на труда и международната работническа солидарност! Преди 131 години 300 000 работници слагат началото в Чикаго. Те стачкуват за 8-часов работен ден. Днес, след 131 години, хиляди в цял свят протестират в САЩ, в Европа, в Русия, и заедно с нас тук, в много градове на България искаме едно и също – по-добри условия за работа, адекватно заплащане и социална справедливост. Защото 131 години по-късно, проблемите остават нерешени и все по-големи. Днес, в 21 век, съществува нова, модерна експлоатация на труда, съществува неплащане на заплати, на осигуровки за здраве и за пенсия, и работа в нечовешки условия.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на традиционния първомайски митинг-шествие на социалистите.

БСП влезе в тази сграда - националния парламент, по волята на един милион българи. Няма да предадем тези хора! Първата ни стъпка беше да поискаме и вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, неизплатили заплати и осигуровки. Няма да спрем до тук, продължаваме с нашите искания - за увеличение на минималната работна заплата, за преизчисляване на пенсиите, за справедливи доходи, за борба срещу монополи и срещу сивата икономика, за защита на българското производство и българското земеделие, каза Нинова.

Не бива да спираме дотук, защото тези несправедливости са следствие. Истинската причина е съществуването на паралелната държава. Онази държава, в която малцина богатеят незаконно и безнаказано на гърба на народа си. Онази държава, в която този, който се труди, не получава заслуженото, а се дава път на онези, които крадат и богатеят на наш гръб. На тези несправедливости ние трябва да сложим край. Опитват се да ни спират. Знаете, опитаха се да ни заглушат, като премахнаха блиц-контрола в парламента, като премахнаха прякото излъчване на парламентарния контрол. Опитват се да ни купят с постове, с власт. Няма да се поддадем, защото нашата цел не е за един ден, не е да се уредим ние и нашите близки. Това е битка за дълъг път, срещу крещящата несправедливост, че ако си роден беден, ще умреш средно десет години по-рано от другите. Че ако си човек от село - не можеш да се лекуваш, че ако си дете на работници - е по- трудно да влезеш в университет. Несправедливостта, ако си жена - да получаваш по-малко заплащане от мъжете или ако си млад - да не можеш да си намериш работа и да си купиш дом. Това е нашият път, нашата политика и нашата битка, заяви лидерът на БСП.

Ако си един от тези българи, които днес живеят трудно, ако си един от тези българи, които днес не могат да си плащат сметките, ако имаш работа, но се притесняваш дали утре ще я имаш, ако имаш дом, но не можеш да го поддържаш, ако се притесняваш за своята сигурност и сигурността на семейството и на децата си, искам да се обърна към теб: Не се предавай! Имаш съмишленик. Имаш защитник! Ние, българските социалисти ще направим всичко по силите си, за да ти помогнем да имаш контрол над живота ти, за да получиш това, което заслужаваш заради труда си, таланта си и заради качествата си. Когато взимаме големите решения, няма да се съобразяваме със силните, а с теб. Когато внасяме новите закони, няма да го правим заради могъщите, а заради теб. Ще се водим не от интересите на малцината привилигировани, а от твоите, защото ние, българските социалисти, имаме мисия и тя има едно име- справедливост! - твърди Нинова.

Калоян Паргов: Гневни сме, защото бедността убива страната ни

„Днес е празник, но и ден на гнева на милиони работещи, които не получават достойно възнаграждение за своя труд. Гневът на милиони пенсионери, които бедстват, на младите хора, които нямат перспектива за развитие. Гневни сме, защото бедността убива страната ни”.

Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов на първомайския митинг-шествие.

Той каза, че преди изборите от сформиращата се управляваща коалиция са обещавали високи доходи, но при първия досег с властта е станало ясно, че не смятат да изпълнят обещанията си:

„Стигна се до повишаване на цената на газа, на водата и на парното, без да са предвидени компенсаторни механизми. Това е цинизъм и високомерие” 

Няма да спрем да се борим за правата на хората на труда, за справедливи доходи, за редовно изплащане на заплати, за нормални здравословни условия на труд, за оцеляването на българските производители, за силна икономика и просперираща индустрия. Ще се борим България да не бъде най-бедната страна в ЕС, каза още Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8999

3

Venci Zavarinov

01.05 2017 в 17:52

На манифестация е.....на гейовете....

16009

2

Nik68

01.05 2017 в 13:59

Да си богат човек, да вземаш огромна заплата в парламента и да застанеш пред хора, които наистина едва преживяват, както те си знаят. И да им говориш за социална справедливост си е наглост.

14612

1

случайно прочетох

01.05 2017 в 13:57

Синът на Нинова в САЩ дали е на манифестация?