Нинова обяви, че е предотвратила огромен конфликт заради избиването на животни в Шарково

OFFNews 16 юли 2018 в 19:46 4478 1

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че отиването й в село Шарково, където е предстояло избиване на животни заради огнището на чума, е предотвратило огромен конфликт.

"Влизането със сила щеше да предизвика огромен конфликт и полицията да избие всички животни. След 6 часа разговори успях да успокоя хората и полицията се оттегли. Бяха дошли хора от цяла България, млади момичета и момчета, с готовност да си бранят семействата, поминъкът. Целият регион ще се обезлюди", каза тя пред БНТ. По думите в Шарково е имало риск от граждански сблъсък.

"Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се поискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба", каза тя.

Според нея има далеч по-подходящи мерки да се спаси животът, семействата и поминъкът на хората и да се спаси Странджа. "Предполагам, че сега ще си измият ръцете с директора на Агенцията по храните, който е най-ниската верига - това е безотговорно. Министърът на земеделието и министър-председателят трябва да носят отговорност за това, което става", каза лидерът на БСП.

"Поискахме спиране на заповедта за убиване на животните пред ВАС. Разговарях и многократно с главния прокурор. Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, поисках от властите, които са на място, да ми дадат документи – изследвания или нещо, в които пише, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също каза, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, за да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за безопасност на храните за евтаназията на животните", подчерта тя.

Нинова цитира доклад, изготвен от Министерство на земеделието, храните и горите, Център за оценка на риска, в който пише, че инкубационният период на болестта е 4-5 дни, а те отдавна са минали, както и че смъртта
настъпва от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. "Пише и че прилагането на ваксини с успех може да контролира заболяването и се посочва кои ваксини могат да спрат това. Няма обявени огнища в европейската част на Турция през 2018 г. Нито едно от животните не имало симптоми, които са характерни за това заболяване, не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото, смъртността е 0%", обясни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Танзопен

17.07 2018 в 10:04

Г-жо Нинова, Вие май сте си повярвали на сериозно, че сте някакъв ''фактор''. Поведението и твърденията Ви разсмиват, но продължавайте в същия тон ... може би толкова си можете.