Нинова обяви, че без нея крепостта БСП ще бъде предадена

Скандал в червените редици кога да е пленумът, който ще приеме оставката й

Юлиана Ончева 13 юни 2024 в 17:00 2383 4

Корнелия Нинова пусна отворено писмо до всички членове на БСП

Снимка Пресцентър на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова иска да отложи пленума за приемане на оставката й

Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре.

Това пише лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в отворено писмо до социалистите.

Противниците на Нинова в партията са гневни на факта, че пленумът, който трябва да приеме оставката й, е отложен от нея от 15 юни, за седмица по-късно. Според тях причината е, че ЦИК ще обяви окончателно имената на избраните народни представители на 16 юни. Според правилата на БСП обаче тя няма да има право да бъде депутат още един мандат, ако е редови член на партията, защото вече е прекарала два мандата в пленарна зала. 

На 15 юни трябва да се проведе редовно заседание на Националния съвет, защото е събран необходим брой подписи за свикване на заседание и внесен в деловодството на Позитано 20, а и Изпълнителното бюро е взело решение за това на 11 юни. С писмо до членовете на НС Нинова обаче ги уведомява, че тъй като не е готов анализът на изборните резултати пленумът ще се проведе на 23 юни. 

Текстът на писмото: 

Скъпи социалисти, 

Претърпяхме тежка загуба на изборите за 50-ото НС и за Европейски парламент. Поемам отговорността за тези катастрофални резултати и подавам оставката си пред всеки един от вас - тези, които ме избрахте за ваш председател и единствените, които имате право да я получите. Надявам се с това да спрат всякакви лъжи и интерпретации на знайни и незнайни платени анализатори, които нямат никаква представа от правилата и Устава на БСП, но денонощно коментират "неистинската" ми оставка. Няма да участвам в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията. Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега.

Скъпи другари, минахме заедно през много битки и изпитания. Благодаря ви за подкрепата, труда, обичта и всеотдайността през изминалите години. Правила съм грешки, но никога не ви предадох и не продадох БСП, въпреки всичко, на което бях подложена. Посветих осем години на това да изчистя партията от клиентелизъм, зависимости и употребата ѝ за трупане на лично богатство и привилегии. Останахме единствените, на които задкулисието, "дълбоката държава" и мафията не могат да диктуват какво да правим.

Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре. Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката и. Не позволявайте да ви отнемат най-демократичното право на пряк избор на председател! Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!

Моля приемете оставката ми. Приемете дълбокото ми уважение към вас. Бъдете здрави! Имайте вяра и никога не се предавайте. Сега си починете през август и събирайте сили за септември. Ще бъде интересен месец!

ОБИЧАМ ВИ ВИНАГИ ВАША КОРНЕЛИЯ 

Журналистката Велислава Дърева коментира във фейсбук: 

Няма такова падение! Няма такъв цинизъм! Нинова разиграва номерата от юли 2020 г. И тогава беше свикан пленум по всичко правила на Устава. Тогава двама се скатаха и провалиха кворума. Всички знаем кои са и кой и защо им нареди да се скатаят. И сега ще има натиск и сплашване! Внимавайте! Безгранични са номерата на селски вечеринки от Крушовица!

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  210

  4

  Telluris Malus

  13.06 2024 в 21:58

  Не пипайте Корни! Господ здраве да й дава, да досъсипе столетницата.

  17439

  3

  мнение от IP

  13.06 2024 в 17:37

  Нинова и Борисов да "излезат да се разберат кат мъже" И да не се връщат.... https://www.youtube.com/watch?v=tVSlUNAx1LU
  13 години от живота ни....

  2104

  2

  Mateevk

  13.06 2024 в 17:32

  Ама това са номерата на любимия ви Путин! Той така върти и мандатите, за да царува вече четвърт век...

  145

  1

  Джендо Джедев

  13.06 2024 в 17:28

  Пффффхахахахахахаха! "Крепостта" БСП на всеки избори показва по-слав резултат. Ега ти крепостта! Да се чуди човек дали не е предадена отвътре. ;)

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите