Нинова не иска да е министър в кабинета ''Габриел''

Лидерът на левицата видя битка за овладяване на прокуратурата в поисканата оставка на Гешев

Йорданка Веселинова 12 май 2023 в 12:39 3151 4

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Корнелия Нинова, лидер на БСП

"Ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка (на Иван Гешев - б.а.). Важно е обаче какво ще последва след това, защото просто махнеш лицето X, за да сложиш лицето Y, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка преминава през оставката на Гешев."

Това заяви пред журналисти в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова. Думите ѝ са по повод заявката на Мария Габриел от вчера, че правосъдният министър в кабинета ѝ ще внесе пред ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Нинова отказа да коментира дали има проблем в поведението на Иван Гешев.

"Това е работа на Етичната комисия. Това е работа на ВСС да дава определения за това с какво главният прокурор е уронил престижа на прокуратурата. Не бива законодателна и политическа власт да се меси в тези неща."

Нинова е на мнение, че ГЕРБ изначално са сбъркали подхода за търсене на мнозинство за правителство, защото са предложили премиер, но без да е намерена подкрепа от парламентарните групи на база на съгласие за общи приоритети. Тя определи стратегията на формацията на Бойко Борисов като "сбъркана работа" и "грешка след грешка всеки ден". Според нея първо е била необходима лидерска среща.

"Доста държавни мъже изчезнаха точно в ключовия момент. Когато ГЕРБ-СДС направиха на Кирил Петков и Асен Василев предложение, което не могат да откажат, Кирил и Асен отидоха на семинар в Прага. Точно когато трябва да се връчва първият мандат, президентът замина за четири дни в ЮАР. Борисов се скри и пусна Габриел напред. След опита за покушение Гешев някъде изчезна. Нещо не останаха държавни мъже."

Лидерът на левицата отрече да са водени разговори за разпределяне на министерства с ГЕРБ, както и да е разговаряла с Бойко Борисов. Тя обаче е на мнение, че е нужно експертно правителство от "консенсусни хора", но без политически лица в него. Запитана дали е изключено тя да е министър, Нинова заяви: "Разбира се!"

Тя изтъкна още, че към момента ГЕРБ не се отказвали да търсят подкрепа от ПП-ДБ, въпреки че днес "поразвалили едноръкото джентълменско споразумение". По думите ѝ поведението на Мария Габриел в този момент, преди да е избрана за премиер, било "интересно" и "егоцентрично".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-390

4

Козин Човков

12.05 2023 в 16:11

К. Сланинова е заета с борбата срещу джендъра и няма време да се занимава с разни глупости като икономика и министерстване.

17439

3

мнение от IP

12.05 2023 в 15:20

Тази опорка, че видната герберска еврокомисарка е неустоимо предложение за ПП-ДБ е много невярна. Напротив - как да не откажеш на протеже на Борисов, било в Брюксел 15 години и без никаква политическо изразено мнение. Защото за пчеличките, тревичките дечицата знаем. Тези европрограми са супер, Обаче ние, уважаема г-жо Габриел живеем в див посткомунистически период.

-529

2

6екеr4о

12.05 2023 в 13:59

Хипер властолюбивата кранта се правила на интересна, не искала да е министър, ами тогава кой ще пречи на доставките на оръжие за УкраИна!?

1000

1

tahomir

12.05 2023 в 13:04

Ама то и ние не те искаме за министър! В никое правителство! Ако можеш и политиката да напуснеш, ще е най-добре! Преди това само вземи и се погрижи БZП да паднете под 4%, след това с благодарност ще си спомняме за теб.