Нинова: Извънреден лидерски съвет тази вечер ще реши за освободените министерски постове

"Избори сега са нелогични и вредни, пагубни и неразумни", смята тя

Йорданка Веселинова 08 юни 2022 в 18:47 3986 2

Корнелия Нинова

Снимка БСП

Корнелия Нинова

Извънреден лидерски съвет тази вечер ще реши за освободените министерски постове, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията. 

"Нито сме разговаряли, нито сме проявявали претенции за постове. В тази коалиция сме за други неща", допълни тя.

Това се случва след като преди три часа Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" напуска коалицията. Първоначално тази вечер трябваше да се проведе експертен коалиционен съвет, по време на който да се обсъдят промените във вече внесената актуализация на бюджета. След изненадващото решение на Трифонов коалиционният съвет бе отменен, но часове преди очакваното му начало бе обявено, че такъв все пак ще се проведе, но за да се обсъдят възможностите за освободените министерски постове и управлението на евентуалното правителство на малцинството.

На брифинга Нинова съобщи, че е проведено извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията, в което са участвали и депутати от парламентарната група, както и министрите на БСП. За неделя пък е свикан Национален съвет на БСП.

След заседанието си днес БСП е потвърдила, че най-важният приоритет е приемането на актуализацията на бюджета. Потвърдена е и подкрепата за политиката на правителството за борба с корупцията и с модела "ГЕРБ". Изпълнителното бюро е решило още да подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Корнелия Нинова обяви, че БСП не се притеснява от предсрочни избори. По думите ѝ обаче в момента те означават "още хаос, задълбочаване на кризите, неизвестност и несигурност".

"Не можем да допуснем това да стане, ние сме отговорна партия", каза тя.

Относно декларираната от премиера Кирил Петков готовност за управление на правителство на малцинството тя заяви, че не са обсъждани вариантите с търсене на подкрепа от други парламентарни групи. По думите ѝ обаче правителството ще разчита на съвестта на народните представители:

"Кой депутат ще гласува против да се преизчислят пенсиите, или да се увеличат детските помощи...Бих заложила на политиките и промените, които правим, както и на разума на хората в залата. Нека тези, които гласуват против тези промени, да обяснят защо го правят."

Вицепремиерът коментира и декларираната от ИТН причина за напускане на коалицията:

"Претенцията на ИТН за допълнителни 3 млрд. лв. е невъзможна в момента. Това, което ни събира, въпреки различията, е споразумението за съставяне на правителството. Да се придържаме към него и да видим има ли там такава претенция."

Тя добави, че коалицията не е знаела за намерението на ИТН, но още сутринта, по време на заседанието на МС, проличало, че има напрежение между ИТН и ПП. (Всички министри на ИТН напуснаха днешното заседание на Министерски съвет - б.а.)

"Излизането на ИТН не променя позицията на БСП за Северна Македония", обяви Нинова и допълни, че БСП няма да подкрепи вдигане на ветото за членство на Скопие в ЕС преди да са изпълнени всички точки от Договора за добросъседство.

Тя прогнозира, че напускането на ИТН няма да промени работата на правителството и парламента и дори допусна, че сега ще стартират отлаганите реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

2

dardorel

08.06 2022 в 21:01

...И това невероятно семейство L''Oreal -- не се ли нахраниха вече???

11462

1

dardorel

08.06 2022 в 20:43

ПП се заявяват като модерна партия - какво правят ретроградни личности като Нинова,Гечев,Рашков около тях???Това не значи,че трябва да ги заместят с Доган или Копейкин...Опазил Бог...