X Advertisement

Нинова: Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна

OFFNews Последна промяна на 27 март 2018 в 15:42 3010 0

Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик. Според нея в тази среща няма нищо изключително. „Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища - между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси. „Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова. Тя заяви, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес. „Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава“, категорична е лидерът на левицата.

По отношение на тракийските бежанци, според нея, това не е само въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция. „Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?“, попита Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице