Нинова: Имаме общи позиции с "Подкрепа"

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2017 в 14:05 3366 0

Обсъдихме с КТ „Подкрепа” нашата предизборна платформа, техните идеи и предложения за нейното развитие, защото тя не е затворена. Имаме общи позиции - да съсредоточим усилията за развитие на собствена индустрия и икономика, българско производство. 

Това заяви на пресконференция в централата на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ” Подкрепа”. Тя добави, че в момента икономиката ни е базирана основно на евросредства и вече сме закъснели за развиване на собствена. 

„Основна тема в разговорите ни с КТ „Подкрепа” бяха доходите – работни места, свързани с икономика и доходи. На едно мнение сме, че трябва да се намери механизъм за нарастване на доходите”, заяви Нинова. Тя посочи, че друга важна тема е била образованието. „Обща е позицията ни, че е катастрофално положението с професионалните кадри, необходими за икономиката. „Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране- какви сектори ще се развиват в икономиката и какви кадри са необходими за тях, за да се направи така реформа в образованието”, обясни лидерът на левицата. 

Категорично сме против подписването на СЕТА

Корнелия Нинова изтъкна, че КТ „Подкрепа” и БСП са на една и съща позиция по подписването на СЕТА. „Против сме корпорации да съдят държава в специални съдилища, само ако тази държава не им гарантира печалба. Против сме да се пренебрегват националните парламенти и националният суверенитет, когато се взимат решения, важни за съответната държава” каза още тя и поясни, че става въпрос за това, че когато се въвеждат регулации, трябва да се питат други институции, преди това да бъде направено. „Когато влезе този документ в българския парламент, ние няма да го ратифицираме”, категорична бе Корнелия Нинова.

Ваня Григорова: Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА

„Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА. Това споразумение не бива да се подкрепя, без сериозна реформа в него“, заяви категорично Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа". Според нея не може да има наднационални арбитражи, които подкопават националния суверенитет. Тя подчерта, че има редица случаи в България- как държавата е била съдена за политика, която е провеждала. Григорова е на мнение, че има и други опасения и рискове, които съдържа това споразумение. „Намираме за недопустима намесата на европейски политици във вътрешния ни разговор по темата и ще продължим заедно с всички, които намират споразумението за вредно. То е вредно и за пазара на труда, за социалните права на гражданите и икономиката“, каза още Ваня Григорова.

Димитър Манолов: Трябва да се направят стъпки, за да дадем тласък на развитие на държавата

„Ние сме силно притеснени от състоянието на няколко ключови сектора в държавата – образованието, вътрешна сигурност, здравеопазването, както и „слонът в стаята“, който се правим, че не виждаме – бедността“. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Според него, докато сме в низходящата спирала, като държава, не ни очаква нищо добро. „За да бъде променен този ход на събитията, всички участници трябва да положат усилия, да направят съответните стъпки и да дадем друг тласък на развитие на държавата“, категоричен е Манолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови