Нинова готова с проект на закон за колекторските фирми, не могат да тормозят длъжниците

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2022 в 15:04 1185 0

Готов е проектът на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации. 

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП, чийто лидер в оставка е тя. Нинова подчерта, че темата е обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие за ред и правила.

В проектозакона за колекторските фирми за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на икономиката и индустрията от КЗП.

Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва предварително писмено да уведоми длъжника, за да знае той коя фирма може да му поиска парите. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори вземането в съда, което спира изпълнението.  

„Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза още министър Нинова. 

Забраняват се действия и практики по събирането на вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07:00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането, ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника. Също така новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, по-различно от посоченото в договора с първоначалния кредитор.

В заключение министър Нинова заяви, че е абсолютно наясно срещу какво се изправя. „В оборот са 4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си“, каза още тя. И изтъкна, че няма да се откаже, защото хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови