Нинова: Да се обединим около идеите и хората, които няма да се огънат, за да ги реализират

Софийската градска организация на БСП поиска в декларация оставката на главния прокурор

OFFNews 11 юли 2020 в 19:54 2835 1

Снимка Пресцентър БСП

Да се обединим около идеите и хората, които няма да се огънат, за да ги реализират.

Това заяви в изказването си пред 14-тата конференция на Софийската градска организация на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Преди четири години заявихме, че управлението е вредно, опасно, разграждащо държавността, а бедността и неравенствата растат. Че настояваме за достъпни здравеопазване и образование, свобода на изразяване, солидарност, справедливост и равни възможности. Целта, която си поставихме, беше да променим България, като свалим това управление. Така тръгнахме преди четири години. Времето доказа нашата оценка и правотата на нашата цел, особено последните месеци”, каза Нинова. По думите ѝ през последните месеци няма по-ярки примери от това, което се случва, за разграждане на държавността, обезличавенето на институции, погазване на Конституцията и на върховенството на закона.

Нинова избори успехите на партията, сред които - безапелационно спечелените президентски избори, увеличени български депутати от 39 на 80 и единствената партия с повече европейски депутати – от 4 на 5. По думите й са увеличени и общинските съветници и кметовете: „И от всичко това - вие сте част. През това време изготвихме заедно „Визия за България”, а вие – „Визия за София”. Ние сме единствената партия, която е заявила чрез такъв дългосрочен стратегически документ управлението на България. Има много какво да се работи, за да стане управленска програма, но е добро начало, в резултат на усилията на много хора”.

"Едно от нещата, които трябва да ни обедини в този критичен момент – това е тази програма на партията, това са волята, характера и силата да я реализираме. Второто, което може да ни обедини – е това, което се случва отвън. Дори в момента, в Росенец, стават тревожни неща, които са предпоставка за етническо напрежение. А току-що президентът Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор. Това, което става навън, по улиците, е вот на недоверие на хората”, заяви Нинова. 

Софийската градска организация поиска в декларация оставката на главния прокурор.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

На 9 юли сутринта в сградата на президентската институция нахлуха прокурори и тежко въоръжени лица, тършуваха из кабинетите и задържаха двама съветници на президента.

В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството.

Главният прокурор поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава.

Това е един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България.

Това е драстично покушение срещу българската държава и държавност.

Това е откровен опит за държавен преврат.

Това е нашествие на варвари.

Днес държавното обвинение е инструмент за политически репресии в защита на олигархията и в интерес на корумпираното управление на ГЕРБ – управление на една безогледна мафиотска групировка.

Целта е да бъде подчинена и унизена единствената независима институция в страната – президентската.

Ние, социалистите от София, заявяваме своята неизменна привързаност към демократичните конституционни принципи и подкрепяме държавния глава на Република България – президента Румен Радев, и вицепрезидента Илиана Йотова.

Изразяваме остър протест срещу прокурорския погром над правовия ред и оскверняването на българската държава и държавност.

Осъждаме категорично опита за държавен преврат, извършен на 9 юли от управляващата клика, която е готова да предизвика дори етническо напражение в страната.

Настояваме за незабавна оставка на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови