Quantcast

Нинова: БСП внася исканията на протестиращите в парламента

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2018 в 14:31 2266 0

Проблемите, които хората поставят на протестите, имат решение. Има място и начин те да бъдат решени - в Народното събрание и чрез законите. Предприехме действия тези искания да намерят своето решение в парламента.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че левицата вече втори месец внася тези искания под формата на законодателни промени, а управляващите ги отхвърлят.

"Ние ще ги внесем отново, днес. Между първо и второ четене на бюджета ще внесем искане да се промени решението на мнозинството, взето миналата седмица, за облагане на старите коли с данък и да отпадне текстът, който те приеха в Закона за корпоративното подоходно облагане. Настояваме МС да оттегли законопроекта си за екотакса на дрехи и обувки втора употреба", каза още лидерът на левицата.

Корнелия Нинова добави, че БСП продължава да настоява да се намали ДДС на хляба и лекарствата, да се дадат 6400 лв. на младите семейства за второ дете, да се преизчислят пенсиите. Тя каза още, че прави впечатление, че исканията на хората са обединени от нещо по-голямо - смяна на модела на управление, за което левицата призовава от месеци.

"Тези протести не са само социални, те са и на средната класа, която иска промяна в икономиката и мястото на държавата в нея; промяна на здравния модел, където се наливат пари, а здравеопазването става все по-скъпо; промяна на модела на образование. Това е протест срещу неравенствата, защото с всички политики, провеждани до тук, те не се решават, а се задълбочават", заяви още лидерът на левицата.

"Управляващите не ни чуха толкова време в парламента и сега трябва да чуят гласа на хората. Но, не по начина, по който г-н Цветанов го е чул и коментира сутринта", каза още Корнелия Нинова. Тя добави, че днес той е объркал световния и европейски ред, устоите на българската държава и е стигнал до местната власт. Нинова обясни, че Пактът за миграция не се е гласувал в Брюксел, от Европейския парламент, а в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство. "Евродепутатите на БСП не са гласували за Пакта за Миграция, защото той не се гласува в Брюксел, каза още Нинова. Тя коментира, че Цветанов отново си е позволил да оспори конституционния ред в държавата, като е казал, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно.

"Той се прехвърли и към местната власт, като обясни, че нашите кметове стоят зад протестите в страната. Интересно е, как кметовете ни от Асеновград, Брегово, Тунджа, Гоце Делчев, Правец, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив", припомни лидерът на левицата. Тя попита - защо са им тогава Фандъкова, Николов и Портних. "Да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната. Благодаря, това е сериозно признание за нашата сила и силата на нашите кметове", каза още Нинова.

Тя призова управляващите да се вземат в ръце в тази ситуация, в която имат и тежки проблеми в коалицията. "С патриотите имат проблеми и разправии, вътре помежду им също. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя Пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не го подкрепя. Нека не търсят проблема там, където го няма и да се вземат в ръце", каза още Корнелия Нинова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !