Нинова: БСП е подготвена за изборите и за съставяне на правителство

Елена Николова Последна промяна на 12 октомври 2021 в 18:32 1087 1

Няма напрежение в БСП. А другата седмица предстои социалистите да подпишат споразумения за подкрепа с още 5 формации- 3 партии и 2 граждански сдружения. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV. 

На въпрос дали БСП е готова с проект за правителство Нинова заяви:

„Би било грешен подход, но имаме готовност. Видяхме това как подейства при Слави Трифонов.“

Тя отбеляза, че в листите на партията за предстоящите избори има и нови лица но и“ много партийни хора, които са доказали своите качества в предишните парламенти“.

„Разчитаме и на опит, както и на нови попълнения. Иво Христов пожела сам да напусне парламентарната група, а и пред мен каза, че изобщо се оттегля от парламентарна дейност. На г-н Кадиев предложихме трето място в София, тъй като има опит в столицата като общински съветник и кандидат за кмет, но Георги отказа третото място. С него нямаме разминаване по политики и действия“, каза още Нинова.

Според нея БСП е напълно подготвена за предстоящия вот, като това е и видимо от социологическите проучвания. Също така Нинова отбеляза, че към момента не са водени разговори с партии и коалиции за бъдещо партньорство в следващия парламент.

Тя отказа да коментира дали има прилики и разлики във възгледите на БСП и "Продължаваме промяната".. По думите й това може да стане възможно, чак след като партията на бившите служебни министри-на финансите и икономиката, обяви своята програма.

Според нея успехът на „Продължаваме промяната“ се дължи на факта, че „хората за пореден път търсят новия спасител“.

"Определено това е формация дясна и либерална...Леви цели с десни средства е безсмислица“, категорична бе тя.

В момента БСП готви антикризисен пакет за първите 100 дни, както и проект за бюджет за 2022. От партията вече са разговаряли с четирите работодалски организации, а през следващите дни се очаква да говорят и с браншовите, каза още Нинова.

По думите й е изключително важно левицата да влезе напълно подготвена в следващия парламент, тъй като до края на годината ще има 1 месец, в който трябва да се вземат важни решения.

„Съвсем скоро ще сме готови. Едно от нещата е задържане на скока на цените – има няколко конкретни възможности. Има добри практики, намаляване на данъците на енергоносителите при нас, това е ДДС. В Испания от 5% е намалено до 0,5% и това доведе до намаляване на общата крайна цена с 30%, намаляване на ДДС на храните от малката кошница, с които ще помогнем на хората в тежките зимни месеци за по-евина храна. Мислим и за осигуряване на определено количество киловатчас на електроенергия на енергийно слаби семейства“, заяви още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови