Нинова: Борисов да се извини на българския народ за 'гадове'

OFFNews 01 март 2018 в 14:23 4098 1

Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в централата на партията след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух. 

ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи. Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно, коментира Нинова.

Тя обясни, че левицата работи по вариант, в който българският народ не е само пасивен наблюдател за съдбата си, а е активен участник. „От няколко дни, с авторитетни юристи по европейско право и по търговско право в България, обсъждаме и подготвяме за внасяне колективен иск в съда, български или чешки, както решат специалистите, и искаме да се спре сделката”, заяви Нинова. Тя обясни, че КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ, а КЕВР вече е с позиция, че законът не позволявал това. „Какво да очакваме от тези институции, които на всичкото отгоре са проспали сделката. Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани - клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката”, поясни Нинова. 

Връчих на чешкия посланик позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 г. и не е променяна. Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор, заяви Корнелия Нинова след срещата в централата на партията. Тя добави, че освен позицията на партията е задала и въпроси на посланика - дали е спазено чешкото законодателство при продажбата на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки и офшорни компании са се ангажирали със сделката и изпълнила ли е ЧЕЗ задължението си по договор - да предупреди предварително писмено българското правителство, преди да пристъпи към продажбата.

Посланикът е поел ангажимент да предаде писмото пред чешкото правителство.

„Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. През последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът ни беше изобличен и от чешкия министър – председател. Това е абсолютно непростимо за европейска държава. Също от чешка страна, беше изобличена и лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие нямала отношение към сделката. Щом държавната банка има, значи и държавата, и правителството на Борисов има”, категорична бе Нинова. Според нея премиерът действа панически в две посоки, за да се спаси.

„Първо, традиционно хвърля вината на друг и каза, че някакви "гадове" искат да го свалят от власт. Кого наричате "гадове", г-н Борисов? Защото през 2013 г. ви свали от власт българският народ с протести. И онези момчета, дето се самозапалиха като факли и изгоряха, и те ли са "гадове"?”, попита Нинова и допълни, че най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ. „Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там- да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога”, каза лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

01.03 2018 в 15:22

Спахте половин година, докато Гинка и Борисов си опекоха работата, а сега ревете. Къде бяха Овчаров и другите ви експерти? Чакахте да приключат преговорите и тогава да се направите на изненадани.