Нинова: Ако получим третият мандат, ще положим всички усилия за съставяне на кабинет

OFFNews 07 юли 2022 в 19:46 2097 5

Брифинг на Корнелия Нинова след заседанието на НС на БСП

Снимка БСП - пресцентър

Брифинг на Корнелия Нинова след заседанието на НС на БСП

Националният съвет на БСП одобри управленската програма, ще предложим ключовите решения в коалицията да се вземат само след съгласуване, съобщи на брифинг председателят на партията Корнелия Нинова.

Ако ни бъде връчен третият мандат, ще положим всички усилия за съставяне на кабинет, каза тя.

Очакваме мандатоносителят „Продължаваме промяната” да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителството и да гарантира най-малко 121 депутати. Ако те не осигурят тази подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет, заяви Нинова.

Ако такава подкрепа бъде осигурена, решението на Националния съвет на БСП е за одобрение на програмата за правителство, която вчера изработихме с партньорите от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Ние сме удовлетворени от тази програма, най-вече заради силния социално-икономически пакет – безплатните учебници и лекарства за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, пакета за подкрепа на млади хора, деца и семейства. Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсирането за цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия и редица други мерки, заложени в програмата. Получихме висока оценка за това, което сме постигнали като преговорен екип, каза Нинова

Удовлетворени сме от факта, че в програмата намери място наше предложение да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация, с оглед българския национален интерес, добави тя.

Ако се стигне до кабинет, Националният съвет потвърди четиримата досегашни вицепремиер и министри, съобщи председателят на БСП.

Приехме решение да предложим на коалиционните партньори един по-стегнат ред на вземане на решения в коалицията, защото това досега беше проблем – нарушената комуникация. Това да стане чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но и с един ангажимент – ключови решения от национална сигурност, от външн политика, от национален интерес на България да се вземат само след предварително съгласуване в коалиционния съвет и тогава да се действа, заяви Нинова.

Националният съвет реши, ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен трети, по желание на президента и по силата на Конституцията, да положим всички усилия и да водим преговори за съставяне на кабинет, защото основната ни цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци, каза още председателят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

3

Zlatko

08.07 2022 в 00:07

Желанието на живота й, да е министър председател, клони към утопия. Горката.

3767

2

Име на профила

07.07 2022 в 22:24

Хаха това наистина ще е интересно. Ама ще вземат да съберат гласове, мани ти - костя ще клекне.

5926

1

pisnamiotmutri

07.07 2022 в 20:18

Е то БСП колко пъти иска да получи третия мандат. Сега е време на ДПС. Те са преди тях по брой избиратели. Че и в чужбина са най-харесвани.