Нинова: 4 пъти сме внасяли предложения за намаляването на ДДС за храни и лекарства

OFFNews 12 май 2020 в 19:58 3344 0

От "БСП за България" сме внесли предложение за намаляване на ДДС на 9% за храни и лекарства. Това е наша последователна политика и вече четири пъти сме внасяли такова предложение от 2018 г. насам в рамките на годишни бюджети и актуализация на бюджета, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание.

Тя е категорична, че намаляване на ставката на ДДС за храни, лекарства и детски стоки е "наша убедена политика, следвайки европейската практика":

"Това е правилният път. Само две европейски държави нямат диференциран ДДС".

Нинова даде следните примери: в Германия 19 % е стандартният ДДС, а за храните е 7%; във Франция стандартният данък е 20%, а по-ниската ставка от 10% важи за туризма, ресторантите и транспорта; в Унгария – 27%, намалената – 18, а ДДС върху храни, лекарства и книги - 5%.

Винаги сме се водили от тази европейска практика. И винаги сме получавали един и същ отговор – управляващите гласуват против - с аргумента, че ще се провалят приходите в бюджета и е трудно за администрацията да се справи с диференцирания ДДС, каза председателят на БСП.

Тя е на мнение, че "от сутринта правителството дава разнопосочни сигнали за действията си относно намаления ДДС и това поведение ражда несигурност за бизнеса и безперспективност за хората".

Обещанието на Борисов е бъдещо несигурно събитие. Бъдеще – няма нищо направено, а несигурно – поради традицията често да се сменят позиции, категорична е Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови