Николова: Важното е да направим честен вот

OFFNews 24 февруари 2021 в 10:53 826 0

"Имам над 20 години опит в държавната администрация, ръководила съм редица мероприятия. Тук най-важното е да направим вот, който да е честен и да осигури спокойствие на гражданите и те свободно да изразят своята воля без никакъв риск по отношение на живота и здравето им". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред бТВ по повод на съмненията дали има достатъчно опит за организацията на изборите.

Тя заяви, че в момента няма да участва в листи за изборите, а единствено отговаря за организацията на вота.

Николова коментира, че е създадена цялостна организация за гарантиране обективността на гласуването.

"Изборите са сложни и се провеждат в безпрецедентна обстановка на пандемия от COVID-19. Отговорност на властите е да се приложат и спазват стриктно не само Изборният кодекс, но и Здравния протокол за вота, изготвен от Министерството на здравеопазването. За изпълнението на противоепидемичните мерки също ще се упражнява стриктен и постоянен контрол за съответствие", добави вицепремиерът.

Тя каза, че ще бъдат осигурени дезинфектанти и всякакви предпазни средства.

"Машините за гласуване се намират на летището в специален митнически склад, охраняват се от Министерството на вътрешните работи. Абсолютно е невъзможно да има нерегламентиран допуск до самите машини", каза още Николова.

По думите й тази седмица е започнала проверката на самите технически средства за тяхната годност и сертифициране по подготвената методика, за което отговорните институции са Държавна агенция "Електронно управление", Български институт по стандартизация и Български институт по метрология.

Марияна Николова коментира и туризма по време на пандемията. "Имаме добър зимен сезон, въпреки че не е силен предвид кризата. Имаме резервации, особено уикенд пакетите. Резервациите обикновено са от нашите сънародници, но идват и от съседните балкански страни", каза министърът на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови