Николов: Цената на природния газ през ноември ще скочи с 12,45%

След като свалиха цените, очаквам да победят и глобалното затопляне, иронизира бившият енергиен министър

OFFNews 13 септември 2022 в 16:15 3604 0

Архив

Снимка БТА/Христо Касабов

Александър Николов

Цената на природния газ през ноември скача с 12,45%, съобщи бившия енергиен министър Александър Николов, позовавайки се на обявената вчера от "Булгаргаз" и от Министерството на енергетиката прогнозна цена за ноември.

В ироничен пост той пише още, че прогнозата била обявена тихомълком:

"След като се справи с цените благодарение на 24-часови усилия (а не на чисто пазарни тенденции) и очаква зимата, за да потвърди справяне и с глобалното затопляне, текущият екип на Министерство на енергетиката и Булгаргаз тихичко така леко тихомълком, вечерно обяви прогнозата си за цена на природния газ за месец ноември. Официално, на сайта - 278.83 лв. 12% по-високо (всъщност 12.45%), в сравнение с октомври", пише той.

Николов разяснява още, че в микса през ноември ще се състои от:

1. Азерски газ (без промяна на компонентата спрямо месец октомври, със спад в цената, в резултат на движенията на пазара и цените на петрола, около 30% от месечната консумация).
2. Чирен - количествата са нагнетени на значително по-ниски цени, от текущите (около 10% от месечната консумация).
3. Договореното от текущия “експертен” състав. (около 60% от месечната консумация).

"В около 10 интервюта беше казано от премиер, през министър и прочие, че се борили за поносима цена. През месец ноември я няма и огромната пречка от втечнения газ по офертата на Cheniere. Така, че всичко трябваше да е цветя и рози. Ооообаче, какво се случи?! Ще рече простичко, че по т.3, която ще е около 60% от консумацията на домакинствата и индустрията “страхотно” свършената работа е довела до договорени цени с над 20% по-високи от текущите пазарни нива?! Браво, похвално!" - добавя Николов.

"Действията и бездействията на текущият политически кабинет на Министерството на енергетиката ще се плащат много след като те са извън него. Месец ноември ще е първият пример", пише още той.

След  това той задава пет въпроса, които според него ще получат отговор след съставянето на новия парламент:

1. Как ще бъде задоволено потреблението на населението през месец ноември?
2. Какви оферти и на база какви процедури са приети за задоволяване на търсенето и клиентите на Булгаргаз от м. ноември и занапред?
3. Как се съотнасят цените на приетите оферти с тези по получената и представена оферта от Cheniere?
4. Кой и защо отказа договорените карга и не прие офертата за първи слот през месец октомври?
5. Какви са данните за проведени търгови процедури за свободни слотове за разтоварване на танкерите от м. ноември до м. март 2023?

"Тъжно. И скъпо ще ни излезе. Красота беше и уникалната пресконференция между Председателя на СОС и министър Христов. Пуснах сълза, такава координация по оста Столична община (да се чете ГЕРБ) и Министерство на енергетиката наистина отдавна не е имало. Само за тяхна информация - договорените правни процедури и “свършената” от тях работа отдавна е в регистрите на документите, както в БЕХ, така и в МЕ. Но, няма значение. Важното беше реториката и разбирателството. 

И да не забравя - чухте ли някъде синдикати и работодатели да се оплакват от прогнозата за ноември?! Чухте ли… пак тезата, че България е виновна за поведението на един основен североизточен контрагент?! Тихо е, нали. Странно тихо…и пак да попитам...

Драги зрители, СПИТЕ ЛИ?!
Или пък ще решите да гласувате… и "експертността" да отиде в заслужена, дългосрочна ваканция."

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови