Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Николай Табаков, депутатът пътуващ на стоп: Основната ми цел е да дам трибуна на хората на изкуството

Йорданка Веселинова 06 декември 2022 в 10:32 583 0

Снимка

Основната ми цел е да дам трибуна на хората на изкуството, заяви пред OFFNews депутатът от ДБ Николай Табаков. 

Табаков за първи път става народен представител след изборите на 2 октомври. Той е избран от 10 МИР Кюстеднил. След като полага клетва, организира и първите срещи с граждани в Дупница и Кюстендил (каквито не се случват често). Табаков е разпознаваем общественик, който присъства на повечето от големите протести, както в София, така и в цялата страна. За съгражданите си той е познат като музикант, художник, галерист и човек, пътуващ на стоп.

Табаков съобщи, че в момента основният му приоритет за района, от който е избран, е решаването на проблема с ВиК Дупница.

"За съжаление малките населени места имат страшни проблеми. Ние сега имаме един проблем с ВиК Дупница, по който работя от няколко седмици. Срещал съм се вече с шефовете на ВиК, председателят на КЕВР, имаме срещи с МРРБ, а в петък и с работниците във ВиК, защото това е един наистина сериозен проблем за Дупница. Положението на ВиК Дупница е току пред фалит, много задължения, много запорирани сметки и невъзможност да изпълняват ремонти и да осигуряват качествена вода."

Табаков добави, че това е най-належащата му задача. Той даде и заявка за културни събития в Кюстендил.

В петък по негова инициатива в Народното събрание беше открита изложба на Моника Христова от Белене и Здравко Анев от Кюстендил. С изложбата парламентът отбеляза Международния ден на хората с увреждания.

"Тези хора носят вдъхновение, защото не са се предали. Носят воля, защото не са се отказали. Моника е младо момиче. Обикновено ако човек загуби зрението си на нейната възраст, хората се отчайват. Обаче тя не се отказва, тя рисува, тя твори."

"В тази сграда думата вдъхновение не се чува често, а пък нещото, което обединява тези двама художници е вдъхновението. Вдъхновението е това, което движи тези хора, то не може да се измери с килограми, пари, с брой гласове, то е онова, което не можеш да оразмериш и е най-ценното нещо, което човешките същества имат", коментира той.

В изложбата са представени 15 платна от различните творчески периоди на двамата художници. Някои от картините на Христова са от периода, в който вижда, а други - след като губи зрението си. Табаков разказа, че тя рисува на принципа на цветови спомени.

Експозицията ще гостува на Народното събрание до 14 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews