Николай Малинов: Запознах Цветан Василев с Константин Малофеев. Излъга ме за TV7

OFFNews 11 септември 2019 в 10:07 4872 0

Квалификацията „шпионин” е обидна за мен в личен план. 

Това коментира председателят на Движение „Русофили” Николай Малинов, след като прокуратурата го обвини, че е изнасял информация за две руски организации срещу заплащане с цел тайно проникване на руски интереси у нас.

По повод изказването на държавното обвинение, в което се споменаваха и имената на Леонид Решетников, на сочения за руски олигарх Константин Малофеев, банкера Цветан Василев и оръжейния предприемач Емилиян Гебрев, Малинов коментира: "Познавам се с Константин Малофеев от няколко години. Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят – ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят”. Той обаче подчерта, че не е получавал пари от руския бизнесмен.

Разследващите дошли в дома на Малинов в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му. „Аз съм притеснен за моите съратници и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого”, каза още той.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г. „Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии – идеята ми беше политематична и детска телевизия – аз се занимавам с телевизия от 20 г.”, посочи Малинов.

Малинов добави, че винаги е обявявал публично каузите, които подкрепя. „Това, че съм следял сделките, свързани с Цветан Василев – ами, да! Следя ги – тези, които купиха предприятията му – те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?”, каза той.

Председателят на Движение "Русофили" разказа още, че е запознал Цветан Василев с Константин Малофеев. „Това лошо ли е? Какви са техните отношения – не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия." Малинов обаче се чувствал обиден от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се отметнал.

„Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача, аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, добави Малинов.

Малинов разказа още, че се познава с Делян Пеевски, а с Цветан Василев го е запознал Сергей Станишев. „Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг – той му беше дясната ръка”, посочи той. 

Малинов каза още, че винаги е услужвал с телефона на своя голям личен приятел Леонид Решетников на политици и други българи, които са искали контакт с него. Например - на шефа на футболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов, който уреди срещата на Решетников с Корнелия Нинова през 2016 г. преди изборите за президент. Малинов разказа и, че близостта си с Решетников дължи и на връзките на баща си, който бил офицер от първо главно управление на бившата Държавна сигурност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови