Проф. Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ

Изборът ми като консенсусна и професионална личност е еднакво отдалечен от всички партии, обяви бившият зам.-шеф на "Пирогов"

Ружа Райчева 05 декември 2022 в 10:08 12741 9

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на началника на Клиниката по неврохирургия и бивш зам.-директор на Университетска болница "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че Габровски е номиниран по общо решение на депутатите на партията в 48-ото Народно събрание.

Румен Радев заяви, че очаква в седемдневен срок ГЕРБ да предложат състав на Министерски съвет, който да отговори на големите обществени очаквания.

"Преди 40 дни започнах серията консултации. Както тогава, така и днес искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност е най-голяма. Силно се надявам, че времето, което отпуснах за консултации, е спомогнало за създаването на диалог", каза той.

Проф. Габровски обяви, че за него е важно България да има работещо правителство на фона на множеството кризи. "Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията - и по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този исторически момент", заяви той.

На излизане от "Дондуков" 2 проф. Габровски заяви, че през последните години е получавал много покани да работи в чужбина и да участва в политиката:

"Винаги досега съм отказвал. Страхувам се обаче, че България е на кръстопът на твърде много кризи – мигрантска, социална, енергийна и политическа. Това трябва да спре по някакъв начин. Изборът ми като консенсусна и професионална личност е еднакво отдалечен от всички партии. Видяхме, че чисто политическото говорене и страсти не водят до нищо."

Проф. Габровски обяви, че ГЕРБ ще говорят с всички и ще търсят професионализъм и експертност.

"Започваме разговорите от днес, няма да губим никакво време, защото ситуацията е тежка. Надявам се другите политически сили да си дадат сметка, че ако има отново предсрочни избори, ще изгубим време, пари и авторитет. (...) Опитваме се да променим тона. Започваме разговори по друг начин, ще се опитаме да развържем този възел в българската политика."

Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен. Може да се каже, че съм свикнал да работя в тежки условия заради професията си, каза още той и добави, че конкретен състав на Министерски съвет още не е бил обсъждан.

Проф. Николай Габровски завършва медицина в Медицинска академия в София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 г. Оглавява Клиниката през 2011 г. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия. През януари 2012 г. проф. Николай Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейският мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на ЕС. Габровски е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години. От 9 юни 2018 г. проф. Габровски е зам.-председател на съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

9

Дедо МразИ

05.12 2022 в 16:58

Джонка вица е на място в случая, но се замислих Кирчо я какво неше експерт освен в Лъжите ?

2073

8

Johnny B Goode

05.12 2022 в 16:38

А какво стана с Меси, да не е скъсал менискус?
Или пък не иска да играе в предварително "свирени мачове"?

2073

7

Johnny B Goode

05.12 2022 в 16:25

Имаше един хубав виц каква била разликата между рая и ада.
В рая германците били инженери, англичаните полицаи, французите готвачи, италианците любовници, швейцарците администратори.
В ада, германците били полицаи, англичаните готвачи, французите инженери, швейцарците любовници, италианците администратори.

Може и да е свестен човекът, но ситуацията прилича на втората част на вица.

12182

6

sawall

05.12 2022 в 15:54

странен избор. Човекът изглежда изключително компентентен в областта си, но има НУЛА квалификации извън нея. Какво знае един неврохирург за миграцията, за международни отношения, за държавна стратегия, за право, за законодателство, за управление на ресурсите, за бюджети, за коалиционни компромиси, за това каква точно мафия са ГЕРБ и партньорите им?

Да си неврохирург е сериозна и трудна работа. В България и без това няма достатъчно. Проф. Габровски ще е много по-ценен на мястото си, а не като център на изпълнителната власт, за което досега не е показвал нито квалификации, нито интерес, нито има опит.

-795

5

Дедо МразИ

05.12 2022 в 12:11

Какъв контраст с Лъжеца и Крадеца! Читав човек, браво.

1035

3

Niko Kolev

05.12 2022 в 10:58

Уж неврохирург, а се хваща да бърше з@дници.

5827

2

pisnamiotmutri

05.12 2022 в 10:48

E щом е заместник директор наше момче е. На върховете няма случайни вече.

1030

1

наивник

05.12 2022 в 10:34

Жалко за човека.Ще бъде употребен и захвърлен.Дано не се превърне в копие на проф.К.Костадинов, който от уважаван лекар стана пръв ибрикчия на банкянския Меси.
 
X

Да помогнем на украинските деца!